Fredagens obligationer: Rentestigninger dæmpet til sidst

En pæn stigning i de danske obligationsrenter blev dæmpet hen mod børslukketid fredag.

Læs mere
Fold sammen

Renterne steg tidligt på dagen og fik umiddelbart et yderligere nøk op efter den amerikanske jobrapport, men den sidste times tid før slutfløjtet gik en del af rentestigningen i sig selv.

Ved 16-tiden lå den tiårige rente således 4 basispoint højere end torsdag i 0,60 pct., mens halvdelen af stigningen blev sat over styr frem til kl. 17, hvor renten lå i 0,58 pct. En tilsvarende udvikling kunne ses i de tyske og amerikanske statspapirer.

Forinden havde den amerikanske jobrapport vist et fald i beskæftigelsen i september på 33.000, hvilket var en negativ overraskelse i forhold til økonomernes estimater om en positiv jobskabelse på 80.000.

Faldet skyldes dog primært de tropiske storme, der har ramt USA i efteråret, og netop det forhold - som ofte blot viser sig som midlertidige effekter - dæmper analytikernes bekymringer for udviklingen. Efter et par måneder skulle økonomien gerne være nogenlunde tilbage på sporet igen, vurderer senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank.

- Der er altså ikke grund til at tro, at den faldende beskæftigelse er et tegn på, at det amerikanske opsving er ved at løbe tør for brændstof. Ser man dybere ned i tallene, så var der 1,5 mio. amerikanere, som ikke var på arbejde på grund af dårligt vejr, skriver han i en kommentar.

Han mener derfor ikke, at dagens tal ændrer ved, at den amerikanske centralbank givetvis kommer til at sætte renten op til december, hvilket også lønudviklingen i jobrapporten, som steg mere end ventet, synes at bakke op om.

- Det understøtter Fed-chef Yellens syn, at det stramme arbejdsmarked betyder højere lønvækst og dermed højere inflation på sigt, hvorfor den amerikanske centralbank bør bremse økonomien. Det forklarer også, hvorfor den umiddelbare markedsreaktion var at sende dollaren stærkere, da jobrapporten trods faldende beskæftigelse understøtter yderligere rentestigninger, skriver Mikael Olai Milhøj.