Fredagens obligationer: Renten handles som ventet lidt ned fra start

Det er som ventet en lettere negativ renteudvikling, der gør sig gældende i fredagens tidlige obligationshandel i Danmark.

En af grundene til en faldende tendens kan være, at EU snart er klar med en liste af amerikanske varer, der skal pålægges importtold. Det kan nemlig være med til at øge usikkerheden hos investorerne og få dem til at kigge mere mod sikre værdipapirer som statsobligationer.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation handles i 0,29 pct., hvilket er en af kun få gange, renten har været under 0,30 pct. siden slutningen af maj, hvor renten en stund var nede omkrig 0,23 pct.

Morgenstundens udvikling er et fald på 1 basispoint fra torsdagens lukkeniveau. Torsdag var der dog også rentefald på menuen, da renten endte 1 basispoint lavere end onsdag eftermiddag.

Handelskonflikten var ifølge Sydbanks makroanalytiker Kim Blindbæk med til at sende renterne sydpå i USA i torsdagens handel, hvilket også kan være temaet fredag.

- Vi vurderer, at den negative stemning på de finansielle markeder vil sprede sig til det danske obligationsmarked, skriver Kim Blindbæk i en morgenkommentar.

Øgede handelsbarrierer giver således usikkerheder på markedet, og investorerne søger mod obligationer, som vurderes til mere sikre end aktier. En efterspørgsel efter obligationer giver normalt stigende kurser og faldende renter.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation faldt torsdag med 3 basispoint til 2,84 pct., hvilket var 1 basispoint lavere, end da de danske obligationshandlere gik på fyraften. Renten handles uændret på markedet i Tokyo fredag morgen.

Derudover var USA's præsident, Donald Trump, ude med en uhørt kritik af landets centralbanks rentepolitik. Det lagde også pres på renterne i begge ender af spektret.

- Jeg kan ikke lide at gøre alt dette arbejde for økonomien og så se renterne blive hævet, sagde Trump til CNBC med henvisning til, at øgede renter gør det dyrere for virksomheder at låne penge, og det hæmmer investeringerne og væksten.

Dermed brød Donald Trump den for længst etablerede præsident-praksis med ikke at kommentere Federal Reserves beslutninger i respekt for centralbankens uafhængighed.

/ritzau/FINANS