Fredagens obligationer: Rentedyk vendt til rentehop

Den danske toneangivende statsrente endte højere fredag efter en pæn buket nøgletal fra eurozonen fredag formiddag og fra USA fredag eftermiddag. Fredagen startede ellers med rentefald.

Den tiårige danske statsobligation endte ugen med en rente på 0,53 pct., hvilket var 6 basispoint højere i forhold til torsdagens lukkeniveau. Ved indgangen til ugen var renten 0,45 pct.

Billedet i Europa var det samme med rentestigninger over en bred kam. Den primære årsag var stærkere end ventet vækst i Eurozonen i første kvartal. Det var efter Eurozone-tallene kl. 11, at renterne begyndte at køre op. Signalerne fra USA var mere blandede.

BLANDET BUKET FRA EU

Fredag formiddag var der er række tal fra Eurozonen.

Arbejdsløsheden for marts kom ud lidt lavere end ventet med 10,2 pct. mod ventede 10,3 pct. Forbrugerpriserne i april i eurozonen viste et fald på 0,2 pct., mens der var ventet et fald på 0,1 pct. Og den foreløbige opgørelse af bruttonationalproduktet, BNP, for første kvartal overraskede positivt, da BNP blev 0,6 pct. på kvartalsbasis og 1,6 pct. på årsbasis mod ventet henholdsvis 0,4 pct. og 1,4 pct.

Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven fremhæver, at med den overraskende stærke vækst på 0,6 pct. er eurozonens økonomi nu større end nogensinde.

- Men det har taget 8 år at indhente de næsten 6 pct., der blev tabt, da finanskrisen ramte i 2008, konstaterer han, og den er langt svagere end amerikansk økonomi, der allerede for seks år siden - i 2010 - havde indhentet det tabte fra finanskrisen og i dag er mere end 10 pct. større, end før krisen ramte.

Han konstaterer også, at den alt for lave inflation fortsat en stor udfordring.

- ECB vil derfor holde renten negativ og fortsætte med at sprøjte nye penge ud i lang tid endnu, konkluderer han.

MANGE USA-TAL

Senere på dagen kom der tal for privatforbruget i marts fra USA samt den såkaldte PCE-prisdeflator. Sidstnævnte er den amerikanske centralbanks foretrukne mål for inflationen.

Privatforbruget steg 0,1 pct. mod ventet 0,2 pct. i marts. PCE-deflatoren steg som ventet med en stigningstakt på 1,6 pct. på årsbasis i marts.

Derudover skuffede både Chicago PMI samt Michigan tillidsindeks - begge offentliggørelser fra april.

Chicago indkøbschefsindekset, PMI, udviklede sig med et indeks på 50,4 i april dårligere end ventet. Markedet havde ifølge Bloomberg News havde ventet et fald til 52,6 fra 53,6 i marts.

Michigan-indekset landede i april på 89,0, hvor analytikerne havde ventet et endeligt resultat på indeks 90,0