Fredagens obligationer: ECB-rygte trak renterne yderligere op

Læs mere
Fold sammen

Det danske obligationsmarked fortsatte de foregående dages tendens med stigende renter fredag, hvor markedsdeltagerne med en stærk jobrapport fra USA blev bestyrket i deres forventninger til en renteforhøjelse af den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag.

Allerede fra åbningen fredag morgen kravlede renterne opad efter stigninger også torsdag, da Den Europæiske Centralbank (ECB) i forbindelse med sit rentemøde, hvor pengepolitikken blev fastholdt, opjusterede sin prognose for vækst og inflation.

RYGTE SKABTE BEVÆGELSER

Der kom på ny opmærksomhed om ECB ud på fredag eftermiddag, da Bloomberg News med henvisning til anonyme kilder bragte en historie om, at styrelsesrådsmedlemmerne i centralbanken skulle have diskuteret, hvorvidt renten kan blive forhøjet, mens banken fortsat køber obligationer op for store milliardbeløb hver måned.

Historien gav et ekstra nøk op til renterne i Europa - også til de danske obligationer - og euro styrkedes yderligere en spids mod dollar. Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation sluttede dermed ugen i 0,74 pct., hvilket var 6 basispoint højere end torsdag. I ugens løb steg renten på papiret fra niveauet 0,62 pct.

ARBEJDSLØSHED I USA FALDER

Fokus fredag var der også på den månedlige jobrapport fra USA. Der var på forhånd store forventninger om, at den ville vise yderligere fremgang på det amerikanske jobmarked, og det levede den også mere end op til med en jobskabelse uden for landbruget på 235.000 og et fald i arbejdsløsheden til 4,7 pct.

Dermed er banen kridtet op til endnu en renteforhøjelse i USA i næste uge, når Federal Reserve holder styrelsesrådsmøde tirsdag og onsdag.

- Selv om der nok ikke var den store tvivl om det allerede før rapporten, så cementerede udfaldet markedets (og vores) forventninger om en renteforhøjelse på rentemødet i næste uge.

- Vi er dog i tvivl om, hvorvidt rapporten var stærk nok - især på lønsiden - til at Fed vil signalere en optrapning i stramningstempoet i år, skriver cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken i en kommentar.

Han tilføjer, at markederne stort set allerede har taget højde for udsigten til tre renteforhøjelser i år - hvor den første altså efter alt at dømme kommer onsdag. Banken hævede senest renten i december til 0,50-0,75 pct.