Fredagens obl.: Rentestigninger trods usikkerhed

Fredag var menuen kursfald og rentestigninger i statsobligationerene - til trods for en negativ overraskelse med et kraftigere end ventet fald i britisk BNP, samt fald på aktiemarkederne. Rentestigningerne tilskrives de fortsatte bekymringer for finansieringen af hjælpepakkerne.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede fredag 1,05 point lavere i kurs 102,90 med en effektiv rente på 3,60 pct. Blandt realkreditobligationerne ligger 4-35'erne 0,05 point lavere i kurs 91,50 med en effektiv rente på 5,07 pct.

Fredag formiddag viste den britiske BNP-opgørelse for fjerde kvartal et fald på 1,5 pct. efter et fald på 0,6 pct. kvartalet før. Analytikerne havde ventet et mindre fald på 1,2 pct.

Det blev til en lille positiv overraskelse fra den første udgave af eurozonens PMI-erhvervstillid for januar, som steg til 38,5 fra 38,2. Analytikerne havde ventet et fald til 37,4.

-Vi fik en lille positiv overraskelse fra PMI-opgørelsen, men det er ikke nok til at kunne forklare fredagens rentestigninger, og det vidner om, at investorerne fortsat frygter et overudbud af obligationer, når regeringerne skal have finansieret hjælpepakkerne, vurderede cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken.

Mandag vil fokus være på den amerikanske opgørelse over salget af eksisterende boliger, og derefter er blikket rettet mod onsdagens amerikanske rentemøde samt fredagens BNP-tal fra USA.

-Jeg venter fortsat, at boligmarkedstallene vil være ringe, og det er stadig for tidligt til, at vi kan få en positiv effekt fra realkreditrentefaldene fra medio december. Centralbankens vurdering af økonomien bliver spændende, og så er der jo lagt op til meget dystre tal i fredagens amerikanske BNP-opgørelse for fjerde kvartal. Vi venter fald i omegnen af 5 pct., vurderede cheføkonom Jes Asmussen.

Den amerikanske dollar blev styrket mod euroen og yennen. Ved dansk lukketid kostede en euro 1,2805 dollar, mens en dollar kostede 89,35 yen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )