Fredagens obl.: Lavere efter stærke nøgletal

 

Det danske obligationsmarked lukkede fredag lavere, efter at investorerne, i den sene handel, fik serveret særdeles stærke amerikanske nøgletal. En højere end ventet europæisk pengemængde fortsatte med, at give økonomerne problemer.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede fredag 0,14 point lavere i kurs 99,67 med en effektiv rente på 4,04 pct. Blandt realkreditobligationerne endte 4-35'erne 0,15 point lavere i kurs 92,10 med en effektiv rente på 4,83 pct.

 

- Dagen startede en del lavere i kølvandet efter de pæne fald, vi så på torsdagens amerikanske obligationsmarked. Sidenhen understøttede rimeligt stærke amerikanske nøgletal den trend, sagde obligationsansvarlig Palle Broman fra Jyske Bank til RB-Børsen.

 

Eftermiddagens amerikanske nøgletal var dagens store oplevelse. Først fik investorerne tal for de amerikanske varige forbrugsgoder for december (eksklusiv transport), som steg markante 2,3 pct. mod et fald på 1,0 måneden forinden. Analytikerne havde ventet en 0,5 pct. stigning.

 

- Det var et ret godt tal for de varige forbrugsgoder vi så. Det havde dog ikke den super store betydning på markedet. Det kan tyde på et fint ISM, da varige forbrugsgoder er en underkomponent af ISM-erhvervsbarometeret, sagde obligationsansvarlig Palle Broman fra Jyske Bank til RB-Børsen. Det vigtige ISM-erhvervsbarometer præsenteres på torsdag.

 

Dagen blev sluttet med amerikanske tal for salget af nyopførte huse for december. Igen overraskede opgørelsen positivt med en stigning på 1,120 mio. boliger mod 1,069 enheder måneden forinden. Analytikerne havde ventet 1,052 mio. enheder.

 

- Det var faktisk ret gode boligtal der kom i dag. Det løftede renterne en smule, dog uden den helt store afsmittende effekt, fortsatte Palle Broman.

 

2006 har været et miserabelt år for salget af nyopførte amerikanske boliger. Sammenlignet med 2005 er salget faldet med 17,3 pct., svarende til det største fald i 16 år.

 

Pengemængden, M3, i eurozonen steg 9,7 pct. i december på årsbasis. Analytikerne havde ventet en stigning på 9,2 pct. i december sammenlignet med 9,3 pct. måneden forinden. Dermed fortsætter pengemængde med, at give økonomerne tømmermænd.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )