Fredagens obl.: Kursfremgang efter svagt ISM-barometer i USA

Det danske obligationsmarked lukkede fredag i positivt terræn, efter det amerikanske ISM-erhvervstillidsbarometer faldt markant mere end ventet i december. Endelige tal for PMI-erhvervstillidsbarometeret i eurozonen kom også ud dårlige end ventet og understøttede efterspørgslen efter de fastforrentede papirer. Kursfremgangen kom til trods for, at de europæiske aktiemarkeder stormede frem på årets første handelsdag.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede fredag 0,20 point højere i kurs 105,40 med en effektiv rente på 3,29 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,45 point højere i kurs 92,65 med en effektiv rente på 4,83 pct.

Det amerikanske ISM-erhvervstillidsbarometer for december viste et kraftigt fald til 32,4 sammenlignet med 36,2 i november. Analytikerne havde ventet et langt mindre fald til 35,4. En værdi under 50 indikerer tilbagegang i økonomien. Der er tale om det laveste niveau siden 1980 og øger usikkerheden om dybden i den igangværende recession.

- Forventningerne hos fremstillingssektoren er meget dystre, sagde cheføkonom Guy Lebas hos finanshuset Janney Montgomery Scott til Bloomberg News. De globale økonomier bløder sammen med den amerikanske, bemærkede cheføkonomen.

Olieprisen steg kraftigt onsdag med hele 14 pct. til 44,6 dollar pr. tønde og det skyldtes ifølge flere handlere, at en del shorthandlere lukkede deres positioner på spekulationer om et fald i olieprisen. Ved dansk lukketid fredag eftermiddag lå olieprisen 0,9 pct. lavere i 43,8 dollar pr. tønde.

Fredag formiddag kom der tal for PMI-erhvervstillidsbarometeret i eurozonen for december, som viste et fald til 33,9 sammenlignet med 34,5 i den forrige opgørelse. Analytikerne havde ventet et uforandret tal. Der er tale om det laveste niveau siden opgørelen blev indledt tilbage i 1998.

- Der vil være tale om en yderligere svækkelse af den europæiske økonomi i fremtiden, sagde seniorvalutastrateg Sean Callow hos Westpac Banking Corp. til Bloomberg News. Vi venter, at Den Europæiske Centralbank har sænket renten til 1 pct. i marts, bemærkede strategen. Seneste opgørelse fra Bloomberg News viser, at økonomerne i gennemsnit venter rentenedsættelser hos ECB til 1,5 pct.

Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 1/32 point højere i kurs 113 7/32 med en effektiv rente på 2,24 pct. Euroen faldt mod dollar og kostede ved dansk lukketid 1,3950 dollar.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )