Fredagens obl.: Amerikansk centralbank tog teten

 

Den amerikanske centralbank tog fredag eftermiddag en aktiv rolle med sin sænkning af diskontorenten, hvilket kom som en stor overraskelse for de finansielle markedet. Det sendte investorerne væk fra obligationerne og over i de mere risikobetonede papirerne såsom aktier.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede fredag 0,13 point lavere i kurs 97,70 med en effektiv rente på 4,34 pct. Blandt realkreditobligationerne sluttede 4-35'erne 0,02 point lavere i kurs 89,35 med en effektiv rente på 5,14 pct.

 

Den amerikanske centralbank (Fed) har nedsat diskontorenten med 0,5 procentpoint til 5,75 pct., men fastholdt den vigtige styringsrente på 5,25 pct. Centralbanken ændrede sin retorik markant, og den vurderer nu, at de forringede forhold på de finansielle markeder, mindskede kreditmuligheder og den øgede usikkerhed nu har potentialet til at ramme den generelle makroøkonomi.

 

- Denne rentenedsættelse øger sandsynligheden for, at der kommer en rentenedsættelse i USA til september, og at den Europæiske Centralbank vil holde renten i ro, når den kommer med sin melding, hvilket også ventes i september. Men på kort sigt vil dette hovedsagligt betyde noget for aktiemarkedet og valutamarkedet, siger cheføkonom i Nordea Markets, Helge Pedersen, til RB-Børsen.

 

Det internationale finanshus Lehman Brothers venter, at den amerikanske centralbank nedsætter sin toneangivende rente to gange til 4,75 pct. inden året er omme, mens meldingen fra kollegerne i Goldman Sachs lyder på en rente på 4,5 pct. inden årets udgang, skriver Bloomberg News.

 

I den sene handel fik investorerne dårligt nyt om den amerikanske forbrugertillid via indikatoren fra University of Michigan. Den foreløbige opgørelse af forbrugertillidsindikatoren i august faldt til 83,3 fra 90,4.

 

Den toneangivende amerikanske T-bond lå ved dansk lukketid 3/32 point lavere i kurs 100 20/32 med en effektiv rente på 4,67 pct. Den amerikanske dollar blev svækket mod euroen. Ved dansk lukketid kostede en euro 1,350 dollar.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )