Fredagens aktier: William Demant og GN topper i lettere positivt marked

William Demant, GN og Danske Bank er blandt investorernes foretrukne aktier i fredagens danske aktiehandel og har bidraget til en stigning i eliteindekset, C25, ved middagstid på 0,3 pct. til 1044,04.

Der er også lettere positive markeder i resten af Europa, hvor fokus retter sig mod de seneste regnskaber og meldinger fra Davos om blandt andet brexit og handelskonflikten mellem USA og Kina.

»På det overordnede plan ser det egentlig ganske fornuftigt ud. Vi ser markederne være oppe med omkring 0,5 pct. i Europa, og de amerikanske aktiefutures ligger i positivt territorium,« siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje til Ritzau Finans.

SKUFFELSE FRA IT-GIGANT

Han noterer også en positiv udvikling i fredagens asiatiske aktiehandel, hvor teknologiselskaberne fortsat var godt kørende. Det til trods for skuffende meldinger fra amerikanske Intel efter børslukketid torsdag aften.

»Intel skuffede med forventningerne, men på trods af det ser vi faktisk teknologi fortsætte torsdagens positive tendenser, i kølvandet af en forventning om at handelskonflikten ikke kommer til at ramme dem så hårdt, som man måske tidligere havde frygtet.«

»Markedet fokuserer også på det, vi hører fra Davos - dels hvad der bliver sagt om brexit, men i høj grad også den kinesiske vækst og handelsretorikken mellem USA og Kina,« siger Otto Friedrichsen.

I Europa er fredagens plusser relativt bredt funderet, men finans vægter tungt med en sektorstigning i omegnen af 1 pct. På det danske marked ligger Danske Bank da også i feltet af de mest stigende aktier med et plus på 2 pct. til 125 kr. - efter tre dages fald fra niveauet 129 kr.

KØBSANBEFALING AF HØREAPPARATAKTIER

Høreapparatvirksomhederne William Demant og GN ligger dog helt i C25-toppen med stigninger på henved 3,0 til henholdsvis kurs 214 kr. og 294,60 kr. Danske Markets har gentaget en købsanbefaling af William Demant og kursmålet 255 kr. og har hævet GN til "køb" fra "hold". I samme omgang er kursmålet for aktien sat op til 330 kr. fra 290 kr.

Mærsk-aktierne er også med fremme i førerfeltet, og selskabets B-aktie stiger 2,1 pct. til 8806 kr. De ugentlige ratetal fra Shanghai Shipping Exchange, som opgør rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), viste ellers et fald i denne uge på 2,3 pct. efter en fremgang på 3 pct. i sidste uge.

Blandt de faldende aktier i eliteindekset ligger igen Novozymes, som torsdag skuffede med sit regnskab for fjerde kvartal og siden har måtte se flere finanshuse sænke kursmål for aktien.

Regnskabet skuffede på de fleste hovedposter, og samtidig lagde selskabet en meget bred prognose for væksten i 2019 frem, hvilket indikerer fortsat usikkerhed. Fredag middag ligger Novozymes-aktien 0,6 pct. lavere i 272,50 kr. efter et fald på 5,7 pct. torsdag. Det er den laveste kurs siden april 2017.

FORTSAT FOKUS PÅ DSV

Transportkoncernen DSV fortsætter endvidere med at være i fokus, efter at selskabet i sidste uge offentliggjorde et bud på schweiziske Panalpina.

Ifølge flere medier ventes Panalpina at komme med en konkret udmelding omkring købstilbuddet fredag, efter at flere af DSV's rivaler synes at have trukket følehornene lidt til sig i ugens løb, hvilket efterlader den danske transport- og logistikkoncern som favorit til at overtage Panalpina.

DSV-aktien er siden det offentliggjorte tilbud steget mere end 10 pct., men fredag middag falder den 0,3 pct. til 527,20 kr.

/ritzau/FINANS