Fredagens aktier: Vestas vendte massivt kursfald i lidt svagt C20

En uge med amerikansk valg på dagsordenen sluttede fredag med et aktiemarked i rødt for dagen og for ugen.

Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af dagen var faldet dog større, og nogle af de faldende aktier blev samlet op. Det gjaldt blandt andet Vestas, der har fået massive kursprygl på frygt for, at Donald Trump vandt valget.

C20 Cap-indekset satte sig 0,3 pct. til indeks 940,80 og er faldet siden sidste fredag fra et niveau på lige under indeks 957. Eliteindekset var i løbet af fredagens handel nede under indeks 936.

- Faldet i Danmark over ugen skyldes en negativ udvikling i de store indekstunge aktier som for eksempel Vestas, Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk, forklarer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

- Generelt er det som om, at der sidst på eftermiddagen kom flere købere på markedet og samlede udvalgte aktier op, siger afdelingsdirektøren om fredagens bevægelser.

Blandt de aktier var altså Vestas, der endte med en stigning på 1,5 pct. til 432,20 kr. Den er dog stadig noget kursmæssigt sønderslået, da aktien sidste fredag kostede 497,80 kr. - og var oppe i 540 kr. ved åbningen tirsdag, hvor Vestas præsenterede et flot regnskab for tredje kvartal og opjusterede forventningerne.

A.P. Møller-Mærsk er ligeledes negativt påvirket af valgresultatet i USA og frygt for, at protektionisme skal ramme rederidelen.

- Får han held til at gennemføre sine protektionistiske tiltag, vil det ramme verdenshandelen, og dermed vil der blive mindre at sejle med for containerrederierne, forklarer Ole Kjær Jensen.

En faldende oliepris for anden dag i træk var ligeledes med til at presse koncernen fredag, hvor dens B-aktie endte klart i bunden af C20 Cap-indekset med et fald på 4,6 pct. til 8790 kr. for koncernens B-aktie.

TRUMP UDEN EFFEKT PÅ MEDICINAL

Et andet sted, hvor valget af Donald Trump som den næste præsident i USA, startede med at give udslag, er hos medicinalaktierne, men den bevægelse er igen gået i sig selv.

- Trump-effekten burde have givet plus til medicinalaktierne, som det er tilfældet på flere andre markeder, men det er ikke tilfældet, lyder det fra Ole Kjær Jensen.

Trumps modkandidat - Demokraternes Hillary Clinton - var frygtet for at ville gribe ind mod medicinpriserne i USA, hvilket ville presse ikke mindst Novo Nordisk på det store og lukrative amerikanske marked.

Novo endte fredag med et fald på 1 pct. til 228,50 kr. Lundbeck derimod steg og sluttede i 260 kr. efter et plus på 1,8 pct.

Genmab faldt fredag 0,9 pct. til 1200 kr. efter at have holdt kapitalmarkedsdag torsdag. Det skete dog også uden meget nyt ifølge Ole Kjær Jensen.

- Nu ser markedet frem mod muligt nyt fra en stor kræftkonference i USA i begyndelsen af december, siger han.

RENTEFORVENTNINGER HJALP BANKERNE

Bankerne fik fredag genrejsning, i takt med at renterne er begyndt at stige på udsigterne til hurtigere renteløft i USA end hidtil ventet.

Nordea steg med 0,6 pct. til 72,55 kr. Danske Bank steg 0,8 pct. til 205,70 kr. Nordea fik af schweiziske UBS fået kursmålet til 75,43 kr. fra 68,72 kr., mens anbefalingen "køb" blev fastholdt. Jyske Bank steg 0,5 pct. til 307,30 kr.

NKT

NKT Holding leverede fredagens eneste større regnskab og steg 0,8 pct. til 442,40 kr. I forbindelse med regnskabet justerede selskabet sine forventninger til 2016, hvor der nu ses en negativ organisk vækst på 2-3 pct. og en operationel EBITDA-margin på omkring 9,6 pct.

Tidligere ventede selskabet en flad organisk vækst og en EBITDA-margin på niveau med de 9,4 pct., det realiserede i 2015.

WDH STRAFFET YDERLIGERE FOR REGNSKAB

William Demant Holding, der regnskabsrapporterede torsdag, faldt videre til 118,10 kr. - eller med 10,7 pct. Selskabet fik fredag sænket anbefalingen til "sælg" fra "hold" hos ABG Sundal Collier, der samtidig sænkede kursmålet til 105 kr. fra 130 kr.

Torsdag oplyste høreapparatselskabet, at det er mest sandsynligt, at årets driftsresultat vil ramme den nedre del af forventningsintervallet på 2,0-2,3 mia. kr.