Fredagens aktier: Vestas og Danske holdt C20 i relativ fin form

Fredagens regnskaber fra Vestas og Danske Bank var med til at holde det danske ledende aktieindeks i plus et langt stykke op ad dagen modsat kollegerne rundt omkring i Europa.

Og i sidste ende med til at få markedet til ende bedre end kollegerne ude i Europa.


Det vurderer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans.

- De regnskabsaktuelle selskaber påvirkede C20 og gjorde, at vi klarede os pænt bedre end Europa, der var ramt af nattens Icahn-udtalelser i USA, siger han.


Markederne i Europa våndede sig med større fald end i København. Faldene var på over 2 pct. i Frankfurt og Paris ved dansk lukketid efter pæne fald i USA og Asien natten til fredag, efter at storinvestoren Carl Icahn var ude sidst på handelsdagen i USA og vurderede aktierne som værende for dyre og meddelte, at han havde solgt sin beholdning af Apple-aktier.


Novo Nordisk-regnskabet var modsat Danske Bank og Vestas lidt til den skuffende side.


C20 Cap-indekset endte 0,1 pct. lavere i 1000,26 fredag. Sidste fredag lukkede indekset i 1006,59.


VESTAS BLÆSTE OP


Vestas endte med Danske Bank klart øverst i indekset. Vestas steg 4,5 pct. til 465 kr.

- Bruttomarginalerne var rigtig stærke og ordreindgangen ligeså, siger Ole Kjær Jensen og påpeger, at mange investorer nok var nervøse inden regnskabet, men det var der ingen grund til.


Ordreindgangen steg til 2403 MW mod en forventning om 2250 MW.


Vestas fastholdt forventningerne til 2016, der lyder på en omsætning på mindst 9 mia. euro samt en EBIT-margin før særlige poster på mindst 11 pct. De frie pengestrømme ventes at blive på mindst 600 mio. euro.

LETTELSE I DANSKE BANK

Stigningen i Danske Bank var som den hos Vestas velbegrundet ifølge Sydbank-direktøren.

- Det var et overraskende godt regnskab, i lyset af konkurrentregnskaberne vi har set, og helt overordnet viste det en underliggende stærk indtjening, siger han.


Bankens nettoresultat blev 4945 mio. kr. Det var klart bedre end ventet, idet analytikerne havde spået et resultat på 4367 mio. kr. ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates. I samme periode sidste år noterede banken et nettoresultat på 4951 mio. kr.

- Vi har fået en masse sløve regnskaber fra banker, og der er meget lettelse over, at Danske Bank-aktien stiger. Det skyldes simpelthen, at der leveres bedre end det, de andre banker har leveret, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk og fremhæver, at der trods udfordringer med landbrug og olie igen har fundet indtægtsførelse af nedskrivninger sted.


Toplinjen er under pres som hos de andre banker, konstaterer senioraktierådgiveren, men det kompenseres til fulde af posterne på vej ned gennem regnskabet til bundlinjen.

Danske Bank steg 3,7 pct. til 183,80 kr. - den største stigning i C20 Cap.

NOVO NORDISK SKUFFER


Novo Nordisk faldt og endte dagen med at koste 362,90 kr. - 2,2 pct. mindre end torsdag. Aktien steg 2,2 pct. torsdag efter positive Semaglutid-data.

Novo Nordisk leverede et forholdsvist neutralt regnskab, selv om det indeholdt en nedjustering i danske kroner. Men billedet forstyrres af rabatter. Rabatterne for 2010-2015 justeres og bogføres i dette kvartal.

Ole Kjær Jensen ser fortsat Novo Nordisk som en spændende investeringscase og betegner regnskabet som robust trods markedets reaktion.

Novo Nordisk leverede en anelse bedre end ventet på flere af de overordnede linjer i første kvartal. Medicinalgiganten omsatte dog for 27,2 mia. kr. mod ventet 27,3 mia. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates og 25,2 mia. kr. i første kvartal et år tidligere.

Driftsresultatet (EBIT) landede til gengæld på 12,3 mia. kr. mod ventet 12,0 mia. kr. blandt analytikerne sammenlignet med 13,9 mia. kr. i første kvartal 2015.

GN ER BUNDPROP


GN Store Nord var den aktie i C20, der faldt mest. Norske DNB ser en svag start på 2016 og har nedjusteret aktien op til regnskabet i næste uge, oplyste senioraktiehandler i Jyske Bank Martin Munk tidligere fredag. Før havde DNB anbefalingen "hold", men sænker den nu til "sælg", mens kursmålet rykkes 5 kr. ned til 125 kr.


- Det er vi absolut ikke enige i - vi tror, at GN har fået en god start på året, siger han.

GN-aktien endte 4,6 pct. lavere i 127,80 kr.

MÆRSK UÆNDRET


Mærsk-aktien lukkede stort set uændret trods en fortsat relativ høj oliepris og bedre fragtrater lavere. B-aktien steg 0,2 pct. til 9140 kr., nmens A-aktien fadlt 0,2 pct. til 8850 kr.


I den seneste uge er priserne for at fragte en container fra Asien til Europa i gennemsnit steget med hele 170 pct. Det skriver branchemediet Journal of Commerce. Ikke kun på ruterne fra Asien, var priserne stigende den seneste uge.


Ifølge rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der udarbejdes af Shanghai Shipping Exchange og dækker over raterne for fragt fra Shanghai til en stribe destinationer i hele verden, steg fragtraterne med 31,9 pct. i ugen.

NNIT FIK STOR AFTALE


It-virksomheden NNIT har vundet en større aftale med en biotekvirksomhed, der har en værdi af et mellemstort trecifret millionbeløb over fem år. Det oplyste selskabet i en meddelelse til fondsbørsen. Aftalen ændrer ikke på NNIT's finansielle forventninger til 2016, men selskabet oplyser, at det øger ordrebogen for 2016-2018.

Aktien lukkede steg 2,9 pct. til 177 kr.


/ritzau/FINANS