Fredagens aktier: Vestas i toppen i negativt C20 efter ordreboom

Vestas endte med at tage føringen i det danske eliteindeks på årets sidste handelsdag, som forløb stille og rolig uden dramatiske bevægelser.

Foto: Morten Dueholm

- England og Tyskland lukkede lige over middag, så det blev endnu mere stille på nogle i forvejen rolige markeder, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank, til Ritzau Finans og peger på, at vi kan se frem til en lige så stille start mandag.

- Der er lukket både i England og USA på mandag, så vi har en forholdsvis stille start efter årsskiftet i vente, uddyber han.

Det danske C20-indeks endte med det første indeksfald siden 14. december på 0,1 pct. til indeks 1019,64.

ORDREBOOM PLACEREDE VESTAS I TOPPEN

Vestas' ordrestrøm sikrede vindmølleproducenten en stigning på 2,1 pct. til 459 kr. Vestas hentede intet mindre end otte ordrer hjem fredag og opnåede dermed det bedste ordreår nogensinde.

- Det har været en rigtig stærk ordreindgang, Vestas har fået, og det overgår nu klart de forventninger, vi havde til det. Så det ser rigtig stærkt ud for Vestas, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Uden for eliteindekset meddelte Vestjysk Bank, at banken med virkning fra 1. januar ikke venter at kunne leve op til alle de øgede krav, som banken er blevet pålagt af Finanstilsynet.

Ledelsen forventer dog umiddelbart, at kapitalforholdene kan bringes på plads via bankens indtjening og tilpasning af forretningsomfang.

Vestjysk Bank-aktien, der er en af årets højdespringere blandt bankerne, faldt 4,4 pct. til 13 kr.

ÅRETS VINDERE OG TABERE

Fra morgenstunden oplyste A.P Møller Mærsk, at det venter at lukke Tyra-feltet i Nordsøen i oktober 2018, da det indtil videre ikke er lykkedes at lande en aftale med regeringen om rammerne for driften af oliefeltet.

Mærsk-aktierne endte i bunden af C20-indekset, hvor Mærsk B-aktien faldt med 1,3 pct. til 11.270 kr., mens Mærsk A-aktien faldt 1,5 pct. til 10.670 kr.

Men selvom Mærsk endte som bundskraber fredag, kan selskabet til gengæld prale af, at det løber med titlen som årets bedste C20-aktie efter et turbulent år.

Mærsk tegner sig for årets største stigning i eliteindekset med et afkast for 2016 på 30,6 pct. svarende til en gevinst for selskabets aktionærer på næsten 37 mia. kr.

Novo Nordisk endte til gengæld som årets absolutte bundskraber, idet medicinalselskabet leverede et negativt afkast på 34,8 pct. for året.

Novo Nordisk-aktien faldt 0,5 pct. til 254,70 kr.