Fredagens aktier: TDC trak nitten i ellers overraskende grønt C20

Trukket af en bred palet af eliteaktier i god form gik de danske aktier mod den generelle strøm i Europa fredag og endte med en pæn stigning.

Foto: Torkil Adsersen

C20 Cap-indekset gik frem med 0,8 pct. til 1055,83 - med 15 ud af 20 elitepapirer i fremgang.

Teleselskabet TDC trak ellers kraftigt i den anden retning, efter at svenske Telia afviste de købsrygter, der igen har præget aktien på det seneste.

- Der er en del positive historier blandt de enkelte C20-aktier, der får betydning for den samlede retning og gør, at stemningen er bedre, end tilfældet ellers er i Europa, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

TDC TIL BUNDS

TDC var at finde helt i bunden af C20 Cap, hvor aktien faldt med 4,4 pct. til 36,58 kr., efter at svenske Telia afviste, at selskabet skulle være interesseret i at købe den danske konkurrent.

En sådan handel blev ellers rygtet i sidste uge i den svenske erhvervsavis Dagens Industri, men fredag morgen afleverede Telia årsregnskab for 2016, og her afviste selskabets topchef, Johan Dennelind, et køb i klare vendinger.

- Når det kommer til Danmark, ser vi i øjeblikket ikke risici og værdiansættelse som attraktive i forhold til en større overtagelse, og vi vil fortsætte med at evaluere vores strategiske muligheder, skriver Johan Dennelind i sin beretning i regnskabet.

MÆRSK MED I BUNDEN

Med til at trække den samlede retning nedad var også Mærsk-aktierne. Spotpriserne for containerfragt på de tunge ruter fra Asien til Europa faldt igen i denne uge, og det var med til at skabe negativ stemning.

Samtidig faldt oliepriserne i fredagens handel, og Mærsks B-aktie dykkede med 1,8 pct. til 11.620 kr.

HØREAPPARATAKTIER UNDER LUP

I den modsatte ende af skalaen toppede William Demant Holding C20 Cap med en stigning på 3,7 pct. til 129,20 kr. Det fulgte efter en ligeledes god torsdag, hvor selskabet sammen med konkurrenten GN Group også var med i C20-toppen.

Det hænger formentlig sammen med, at investeringsbanken Carnegie har haft de to aktier under lup. Det har medført et løft af anbefalingen af William Demant Holding til "køb" fra "hold", mens GN Group angiveligt er blevet fremhævet som "top pick" hos banken.

GN Store Nord-aktien steg 1 pct. til 155,10 kr.

ISS blandede sig også i toppen med en fremgang på 2,6 pct. til 246,20 kr. Her spillede analytikerros fra den amerikanske storbank Morgan Stanley en rolle.

Banken har således hævet sin anbefaling af aktien til "overvægt" fra "ligevægt", mens kursmålet er skruet op til 270 kr. fra 260 kr.

Også DSV fik positiv opmærksomhed fra analytikerhånd, idet Handelsbanken har løftet sin anbefaling af transportaktien til "køb" fra "akkumuler". Kursmålet er samtidig løftet til 395 kr. fra 380 kr.

Aktien steg 1,4 pct. til 332,40 kr.

PANDORA OPRUSTER I INDIEN

Smykkeselskabet Pandora har desuden sat fart på sin udvikling på det indiske marked, hvor selskabet har indgået en distributionsaftale med Pan India Charms & Jewellery Private Limited.

Via sin distributionspartner vil Pandora have fokus på konceptbutikker og shop-in-shops - til at begynde med i Delhi, Mumbai og Bangalore.

- Forventningen er indledningsvist at åbne cirka 50 konceptbutikker i Indien over en periode på tre år, og der forventes at blive åbnet cirka fem butikker i 2017. Den første butiksåbning er planlagt i første kvartal 2017, skrev Pandora i en meddelelse fredag.

Pandora-aktien steg 1,6 pct. til 907 kr.

NORDEA RAMT AF GEVINSTHJEMTAGNING

Hos storbanken Nordea blev der fredag taget lidt gevinst hjem, efter at aktien steg pænt torsdag i kølvandet af et pænt årsregnskab for 2016 torsdag morgen.

Fredag sænkede både Danske Bank og Jyske Bank anbefalingen af kollegaen. Danske Bank sænkede til "hold" fra "køb", mens Jyske Bank sænkede til "reducer" fra "køb".

Nordea faldt med 1 pct. til 83,35 kr. efter torsdagens stigning på 1,1 pct.

Ligeledes blandt sidepapirerne var der pres på aktien i Bang & Olufsen, der ellers har haft en fremragende periode på det seneste efter et flot regnskab i midten af januar.

Svenske SEB indledte dækning af aktien med den negative anbefaling "sælg" efter de store kursstigninger, og kursmålet hos banken blev sat til 75 kr.

B&O faldt med 6,5 pct. til 101,50 kr. Aktien er dog stadig gået frem med knap 27 pct. i år.