Fredagens aktier: Sydbank og Vestas til bunds i rødt marked

Den indledende positive stemning på det danske aktiemarked fredag er op ad formiddagen forduftet, hvor et marginalt plus er blevet afløst af fald.

C25-indekset falder på ugens sidste handelsdag 1,2 pct. til 1120,77, og blot en enkelt aktie i det danske eliteindeks ligger fredag middag i grønt med en marginal stigning. Det drejer sig om Tryg-aktien, der fredag er uden selskabsspecifikke nyheder.

Nederst i indekset finder man Sydbank, Vestas og Novo Nordisk med fald på henholdsvis 6,2 pct. til 141,50 kr., 2,6 pct. til 549,20 kr. og 2,5 pct. til 336,15 kr.

For Sydbank og Novo Nordisk gælder det, at der fredag fragår udbytte fra aktierne på henholdsvis 9,36 kr. og 5,15 kr., og det er med til at trække det samlede indeks ned, hvor især sværvægteren Novo Nordisk vægter tungt.

Vestas tynges af en sænket anbefaling fra finanshuset JPMorgen, der har sænket anbefalingen af selskabets aktie til »undervægt« fra »neutral«. Sent torsdag kunne Vestas berette, at selskabet har vundet en ordre på 96 megawatt (MW) i Mexico.

Uden for eliteindekset er Silkeborg IF Invest i løbet af formiddagen kommet med regnskab for 2018. Det viste, at en række store spillersalg sidste år har bidraget til en voksende bundlinje hos Silkeborg IF Invest, som foruden et fodboldhold også har aktiviteter inden for ejendomsinvesteringer samt hotel- og konferencesegmentet.

Omsætningen endte for året på 113,6 mio. kr. mod 95,9 mio. kr. året før, og den vækst er blandt andet kommet i hus ved salg af spillerne Robert Skov, Jens Martin Gammelby og Sammy Skytte.

Af årsregnskabet fremgik det, at selskabet i 2019 venter et resultat før skat på mellem minus 5 mio. kr. og plus 5 mio. kr. før dagsværdiregulering af investeringsejendomme. Aktien ligger fredag middag uændret i 14,50 kr.

Fredag er stemningen på de europæiske aktiemarkeder generelt negativ, efter at skuffende PMI-tal for eurozonen og Tyskland har været med til at puste til investorernes usikkerhed.

For eurozonen viste PMI-barometeret over indkøbschefernes tillid i euroområdet et fald i marts. Det samlede PMI-indeks for eurozonen landede således på 51,3 mod 51,9 måneden før. Der var ifølge Bloomberg News ventet en indeksværdi på 52,0. blandt økonomerne.

Underindekset for industrisektoren faldt til 47,6 fra 49,3 i februar, mens økonomerne havde ventet en stigning til 49,5.

I Tyskland udviklede PMI-barometeret sig også dårligere end ventet i den foreløbige opgørelse for marts.

Det overordnede indeks fra Markit og BME faldt til 51,5, hvor der var forudset 52,8 blandt økonomer ifølge Bloomberg News. I februar var indekset også på 52,8.

»Tallene, der normalt er ret troværdige, sender bekymrende svage signaler fra europæisk økonomi, der i forvejen vækstmæssigt kører i et lavt gear. Enkelte andre nøgletal har sendt mere positive signaler på det seneste, men PMI-tallene skyder sjældent helt skævt. Det er uanset, hvordan man vender og drejer det, en klart negativ overraskelse.«

»Tallene har straks sendt euroen ned og bidraget til fald i lange renter i Tyskland, hvor den tiårige rente kun lige holder sig over 0. Aktiemarkederne kan heller ikke lide de bløde signaler fra den i forvejen lidt vingeskudte europæiske økonomi,« skriver Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, i en kommentar.

/ritzau/FINANS