Fredagens aktier: Stort aktiesalg skærper appetitten på Ørsted

Investorerne sværmer om Ørsted fredag middag, efter at storaktionæren SEAS-NVE endelig har solgt en stor aktiepost.

Også ISS retter sig oven på en skidt uge, mens minusser til et flertal af eliteaktierne sender C25-indekset 0,1 pct. lavere til 1182,71.

Dermed er C25 dog fortsat kun lidt over 1 pct. fra rekordniveauet 1196,67, der blev sat tilbage i november 2017.

Markant handel i Ørsted

Helt i toppen ligger Ørsted til en gevinst på 2,3 pct. til 590 kr., selv om storaktionæren SEAS-NVE har solgt 9,53 mio. aktier i energiselskabet til 560 kr. stykket gennem en såkaldt accelereret bookbuilding.

Prisen på 560 kr. svarer til en rabat på 2,9 pct. i forhold til lukkekursen torsdag.

»Den her »placing« har været ventet, da SEAS-NVE allerede i forbindelse med købet af Radius af Ørsted var ude at sige, at en del af finansieringen skulle komme fra salg af en del af deres Ørsted-aktier.«

»Og jeg forestiller mig egentlig, at der er rigtigt mange dem, der har haft lyst til at købe Ørsted, bare har siddet og ventet på aktiesalget,« siger aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

Også den relativt lave rabat på aktiesalget vidner om god interesse.

»Vi kan sagtens se højere rabatter på »placings« som den her, så også det vidner også om, at der er mange, der har ligget og ventet på, at den skulle komme,« siger Martin Munk.

Børshuse justerer på stribe

Et hav af analyseændringer præger desuden handlen fredag.

Særligt Vestas er i rampelyset efter et flot regnskab torsdag morgen, der sendte aktien til vejrs - og siden har udløst en række analyseændringer.

Torsdag steg aktien 11 pct., og fredag middag ligger Vestas yderligere 1,4 pct. højere i 610,80 kr.

Hos Deutsche Bank har regnskabet fra Vestas betydet en løftet anbefaling til »køb« fra »hold«. Modsat mener Handelsbanken, at torsdagens store stigning bør benyttes som anledning til at hive stikkene hjem.

Her er anbefalingen sænket til »sælg« fra »hold«.

ISS kravler langsomt tilbage

Serviceselskabet ISS kravler langsomt tilbage oven på nedjusteringen onsdag, der kappede en femtedel af markedsværdien. Aktien stiger 0,8 pct. til 146,60 kr. efter en gevinst på 0,2 pct. torsdag.

Efter regnskabet har Goldman Sachs hævet sin anbefaling af ISS til »neutral« fra »sælg«.

DSV Panalpina har af britiske Barclays fået løftet sit kursmål til 800 kr. fra 750 kr. Storbanken har fortsat den positive anbefaling »overvægt«. DSV Panalpina-aktien løftes 0,4 pct. til 724 kr.

Pres på Ambu

I bunden af markedet ligger Ambu 3,8 pct. lavere i 102,05 kr.

En høring torsdag hos de amerikanske sundhedsmyndigheder tegnede et nuanceret billede af smittefaren med farlige bakterier i forbindelse med kikkertundersøgelse og gav ikke en entydig opbakning til engangsduodenoskoper, som Ambu er på vej med.

Grundigere rengøring af de traditionelle endoskoper, der kan bruges igen og igen, blev også nævnt som en løsning.

Ifølge DNB-analytiker Jesper Ingildsen kan konklusionerne fra mødet tolkes begge veje, og nogle kan have håbet på mere specifikke meldinger til fordel for Ambu.

Uden for C25 stiger SAS-aktien 4,9 pct. til 11,95 kr. Flyselskabet har haft bedre trafik i de seneste måneder, end selskabet umiddelbart selv havde budgetteret med. Derfor løftes forventningerne til hele årets resultat før skat og engangsposter.

SAS venter nu et overskud på den post på 700-800 mio. svenske kr. mod den tidligere forventning om et »positivt« resultat før skat og engangsposter.

Også ALK, der løftede sin prognose torsdag, er i god gænge. Aktien stiger 6,8 pct. til 1700 kr. efter en stigning på 6 pct. torsdag.

/ritzau/FINANS