Fredagens aktier: Stoledans sender Ambu til bunds og Danske Bank i top

Direktionsændringer er det store tema i fredagens danske aktiemarked, hvor Ambu er banket helt i bund efter en overraskende direktørfyring.

Omvendt bliver Danske Bank belønnet for at have fundet en afløser for Thomas Borgen, der sidste år forlod banken som konsekvens af hvidvasksagen i Estland.

Samlet set er det de grønne papirer, der har fat i den lange ende i det danske C25-indeks, som derfor samlet stiger med 0,4 pct. til 1130,12.

AMBU STRAFFET HÅRDT FOR OVERRASKENDE SKIFTE

For Ambus vedkommende tager investorerne det meget ilde op, at topchefen gennem mange år, Lars Marcher, ganske pludseligt er blevet erstattet af amerikanske Juan-José Gonzalez, der gennem 12 år har haft en stribe ledende stillinger hos kæmpen Johnson & Johnson.

»Det er en kæmpe stor overraskelse. Den succes, som Ambu har haft de seneste år - både resultatmæssigt og i forhold til aktiekursen - har efter min vurdering været personificeret ved Lars Marcher,« siger senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans om skiftet.

Den nye mand overtager direktørstolen allerede den 15. maj, og Ambu må betale Lars Marcher 38 mio. kr. i samlet fratrædelsesgodtgørelse, oplyste selskabet fredag morgen.

Ambu selv mener at have fundet den rigtige mand til at sikre et internationalt gennembrud for det danske selskab.

»Ambu står foran et stort internationalt gennembrud med en række højteknologiske produkter inden for forretningsområdet Visualization med et bredt program af endoskoper til engangsbrug i USA og resten af verden,« siger Ambus bestyrelsesformand, Jens Bager, i meddelelsen fra selskabet.

»Med Juan-José Gonzalez som administrerende direktør sikrer vi, at Ambu har den nødvendige internationale erfaring til at eksekvere på den udmeldte strategi og sikre succesfuld kommercialisering af vores produktlanceringer,« lyder det fra bestyrelsesformanden.

Investorerne virker dog langt fra så overbeviste som formanden, og Ambu-aktien brager ned med 14,4 pct. til 150,50 kr. under kraftig omsætning.

DANSKE BANK TAGER TOPPEN

Danske Bank har efter en lang periode uden permanent direktør udpeget hollandske Chris Vogelzang til stillingen. Han har tidligere haft en stribe ledende stillinger hos hollandske ABN Amro.

Han begynder i Danmarks største bank den 1. juni, og dermed skubbes Jesper Nielsen, der har fungeret som midlertidig topchef siden Thomas Borgens exit, tilbage til sin stilling som chef for de danske aktiviteter.

»Jeg er glad for på vegne af bestyrelsen at kunne præsentere Chris Vogelzang som ny administrerende direktør. Han har solid ledelsesmæssig og forretningsmæssig erfaring fra bankvirksomhed og har igennem sin karriere håndteret svære udfordringer og leveret gode resultater,« siger Karsten Dybvad, der er bestyrelsesformand hos Danske Bank, om skiftet.

»Det gør ham godt rustet til at stå i spidsen for Danske Bank. Vi står over for en stor opgave med at fortsætte genopbygningen af tilliden til banken og samtidig udvikle vores forretning i takt med kundernes forventninger og den teknologiske udvikling, så vi fortsat kan være en førende bank i Norden,« fortsætter han.

Danske Bank-aktien stiger med 5,1 pct. til 114,10 kr. og indtager toppen af C25-indekset.

Med fremme er også Jyske Bank, der stiger med 2,7 pct. til 264,20 kr., selv om svenske SEB har sænket kursmålet for den aktie en smule.

VESTAS STIGER EFTER TO KÆMPEORDRER

Vindmølleproducenten Vestas har inden for det seneste døgn sikret sig to kæmpeordrer til det amerikanske marked.

Torsdag aften berettede selskabet om en bestilling på samlet 420 megawatt (MW) til en unavngiven kunde i USA.

Og fredag formiddag blev det fulgt op af en ordre på 459 MW - bestående af møller af typen V136-4.2 MW i en optimeret version på 4,3 MW.

Aftalen er indgået med Pacificorp, som er et datterselskab Berkshire Hathaway Energy, og møllerne skal opsættes i to vindmølleprojekter, TB Flats I og II, i Wyoming.

Vestas-aktien stiger med 1,2 pct. til 569,40 kr.

ALK FORTSÆTTER FREM EFTER STÆRKE REGNSKABSTAKTER

Blandt sidepapirerne fortsætter ALK-Abelló torsdagens flotte takter, der blev induceret af et stærkt regnskab for første kvartal.

Siden har en stribe børshuse belønnet selskabet med løftede kursmål, og Nordea har tilmed også skruet anbefalingen op til »køb« fra »hold« og sat et kursmål på 1456 kr.

Også Jefferies og Danske Bank har løftet kursmålene for ALK, der stiger med 5,1 pct. til 1325 kr. fredag formiddag efter torsdagens plus på 7,9 pct.

It-selskabet NNIT får samtidig en smule genrejsning efter sit styrtdyk på 13,4 pct. torsdag, der kom som resultat af en nedjustering af forventningerne til 2019.

Fredag stiger NNIT med 1,5 pct. til 158,60 kr. Det sker, selv om ABG Sundal Collier har sænket anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb" og skruet kursmålet ned til 165 kr. fra 200 kr. efter nedjusteringen.

SEB har samtidig sænket sit kursmål for it-aktien til 155 kr. fra 185 kr.

/ritzau/FINANS