Fredagens aktier: Pandora og medicinalpapirer trak C20 i grønt

De danske aktier var i forrygende form fredagen igennem, og så endte det hele med et pænt stigende C20 Cap-indeks, der dermed fik taget revanche for en rød torsdag.

Medicinalaktierne Genmab, Novo Nordisk og Lundbeck var klart medvirkende til at trække op, efter at de fik en på lampen torsdag i kølvandet af Donald Trumps formaninger om et opgør mod for høje priser i sektoren.

Den kommende amerikanske præsident tordnede nemlig mod for høje priser i medicinalsektoren på sin pressekonference onsdag eftermiddag, og det fik aktierne til at falde torsdag.

- Medicinalsektoren er en af de helt store sektorer, vi har, og det skabte store fald på markedet torsdag, at de aktier blev sendt ned. De er kommet igen fredag, og det hjælper på retningen, siger Bjarne Breinholt Thomsen, der er chefstrateg hos Nordea, til Ritzau Finans.

Han peger på, at der generelt bør være mere grønt i vente for aktiemarkederne.

- Stort set alt, hvad der er kommet af nøgletal, har peget i den rigtige retning. Det er meget lang tid siden, at nøgletal fra hele verden generelt har overrasket positivt samtidig. Det bør betyde, at aktiemarkederne skal klare sig godt, lyder det fra chefstrategen.

Samlet steg C20 Cap-indekset 1,4 pct. til 1043,85 fredag - med 19 ud af 20 aktier i positivt terræn.

GENMAB TIL TOPS

Øverst i eliteindekset var Genmab, der faldt 3,2 pct. torsdag oven på kommentarerne fra Donald Trump. Men fredag kom aktien igen med et løft på 2,9 pct. til 1286 kr.

Novo Nordisk, der torsdag både var presset af Trumps angreb og et søgsmål fra en amerikansk pensionsfond, steg 2,1 pct. til 250,30 kr. efter torsdagens dyk på 4 pct.

Novo kunne blandt andet glæde sig over, at tal fra analysehuset Symphony Health peger på, at de langtidsvirkende insuliner Tresiba og Levemir vinder markedsandele på det vitale amerikanske marked.

Lundbeck, der torsdag faldt 3,1 pct., steg fredag 1,5 pct. til 299,30 kr.

MÆRSK I BUNDEN TRODS GODE RATETAL

I den mest mørkegrønne ende af C20 Cap var også smykkeselskabet Pandora, der fik analytikerros fra den britiske storbank HSBC, som løftede sit kursmål for aktien til 1130 kr. fra 1100 kr. og gentog den positive anbefaling "køb".

Samtidig faldt sølvpriserne, hvilket også er understøttende for aktien.

Pandora steg 2,8 pct. til 897 kr.

GN Store Nord-aktien steg desuden 1,8 pct. til 150,70 kr. Ifølge aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets kan det hænge sammen med spekulationer i markedet om, at selskabets høreapparatdivision, GN Hearing, er på trapperne med lanceringen af dets femte generation af trådløse høreapparater.

- Der er spekulation i markedet om, at det nye produkt kan komme allerede inden årsregnskabet. Men det er ren markedsspekulation, der driver aktien, siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

- Formodningen går på en fuld produktintroduktion, hvor man udruller det nye produkt bredt i alle formfaktorer med det samme, hvor William Demant Holding eksempelvis startede med en enkelt formfaktor, fortsætter analytikeren.

Knap så godt gik det for Mærsk-aktierne, der var med helt i bunden af C20 Cap med et lille plus på 0,1 pct. til 11.980 kr. for B-aktien.

Det skete, på trods af at nye tal fra Shanghai Shipping Exchange indikerer, at fragtraterne i det brede indeks Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) steg med 2,3 pct. i denne uge og dermed er gået frem seks ud af de seneste syv uger.

I modsat retning trak det dog, at oliepriserne dykkede.

Kun Chr. Hansen faldt i C20 Cap - med 0,1 pct. til 412,50 kr. Det skete efter to stærke dage i kølvandet af selskabets regnskab onsdag morgen.

B&O BLEV BELØNNET FOR STÆRKE TAL

Blandt de mindre selskaber var der fokus på Bang & Olufsen, som fra morgenstunden kom med regnskab for andet kvartal 2016/17, hvor der var pæn fremgang i salget og samtidig et overraskende overskud på bundlinjen.

B&O-aktien steg 15,1 pct. til 99 kr. - den højeste kurs siden 2008.

Skjern Bank opjusterede desuden sine forventninger, så banken nu sigter efter et basisoverskud på 120-125 mio. kr. i 2016 mod tidligere "i toppen af 100-110 mio. kr."

Nye kunder er den primære forklaring, lød det fredag fra banken, der på børsen kunne se aktien stige 9,1 pct. til 60 kr.