Fredagens aktier: Novo Nordisk trak C20 til pæn stigning

Novo Nordisks lovende forsøgsresultater med diabetesmidlet Victoza sikrede en pæn dag på det danske aktiemarked, trods at aktiestemningen var mere vaklende i Europa og USA.

Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset steg 1,4 pct. til 1014,66, trukket op af den indekstunge medicinalaktie, og endte dermed med en stigning på 2,2 pct. set over hele ugen. Til sammenligning var der stigninger på 0,5 til 1,0 pct. i de større europæiske indeks ved dansk lukketid.

Mens det frugtbare Novo-studie gav svingninger herhjemme, var det især den amerikanske jobrapport for februar, der prægede de internationale finansmarkeder.

Jobvæksten uden for landbruget var overraskende god med 242.000 nye job skabt i februar - mod en forventning om 195.000 i markedet - og en oprevidering af januars jobvækst med yderligere 21.000.

Til gengæld faldt den gennemsnitlig timeløn i USA med 0,1 pct. i forhold til januar, hvor der ifølge Bloomberg var ventet en spæd fremgang på 0,2 pct.

Efterfølgende satte humørsvingningerne ind på aktiemarkedet, der først reagerede positivt på rapporten, fordi den er med til at afkræfte frygten for en recession, men senere blev mere negativ - måske på grund af frygt for, at de nye tal kan styrke centralbanken Federal Reserves lyst til at stramme pengepolitikken med en ny renteforhøjelse.

Novo Nordisks nyheder var der dog ingen tvivl om det positive i. Det såkaldte Leader-studie, der involverede flere end 9000 patienter, viste, at Victoza sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme hos diabetespatienter.

Victoza er udset som arvtager til storsællerten Levemir, men de amerikanske myndigheder frygtede, at midlet øgede risikoen for hjerteproblemer. Resultatet har derfor fjernet et usikkerhedsmoment fra aktien, vurderer analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

- Vi venter at se løft af 2017-2018-estimaterne på Victoza med 5-10 pct., skriver han i en kommentar.

Der kan også være positive afledte effekter for Novo i form af bedre forhold for andre midler, der er på vej på markedet, mener analytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

Investorerne var da også hurtig til at reagere positivt på studieresultaterne, og Novo-aktien endte med at stige 6,5 pct. til 379,60 kr. Det var aktiens bedste børsdag i et år, og medicinalselskabet blev 60 mia. kr. mere værd i forhold til torsdag.

I den pæne ende af C20 steg også serviceselskabet ISS med 2,3 pct. til 245 kr., og sammen med torsdagens stigning på samme niveau har den mere end indhentet det tabte fra onsdag, hvor selskabet præsenterede et pænt regnskab med et højere udbytte end ventet men alligevel faldt 3,5 pct. på børsen.

Også aktier som A.P. Møllrs-Mærsk, Jyske Bank, Coloplast og Pandora steg med mere end 1 pct. fredag.

Nederst i det danske eliteindeks var GN Store Nord presset, trods at der ikke var nyheder ude om det kombinerede høreapparat- og headsetselskab. GN-aktien faldt 2,0 pct. til 133,20 kr. og fik i bunden af C20 selskab af Vestas og Genmab, som der heller ikke var særligt nyt om.

FLSmidth-aktien blev fanget mellem to nyhedsstrømme. Mange af Valby-selskabets kunder i mineindustrien havde en positiv dag på grund af stigende råvarepriser.

Til gengæld sænkede den amerikanske storbank Goldman Sachs ifølge Bloomberg News sin anbefaling af FLS-aktien til "sælg" fra "neutral", mens kursmålet blev skåret til 200 kr. fra 230 kr. Alt i alt sluttede ingeniøraktien med et babyskridt frem på 0,1 pct. til 261,30 kr.

Uden for C20-indekset var der blandt andet årsrapport fra det aarhusianske minikonglomerat Schouw & Co., der er forælder til virksomheder inden for blandt andet fiskefoder, hydraulik og tekstiler til bleer og hygiejnebind. Schouw kom ud af de sidste tre måneder af sidste år med en lille tilbagegang på toplinjen, mens driften og bundlinjen viste stor fremgang.

For indeværende år barsler selskabet med en omsætningsvækst til omkring 14,2 mia. kr. samt et driftsresultat (EBIT) på 760 til 850 mio. kr. De to poster endte i 2015 på henholdsvis 12,6 mia. kr. og 831 mio. kr. Schouw-aktien sluttede 0,1 pct. højere i 415,50 kr.

Neurosearch, der stort set ingen aktiver har tilbage, leverede også årsregnskab, der bød på et nettounderskud på 5,5 mio. kr. mod et minus på 7,7 mio. kr. året før. For 2016 venter selskabet et underskud af den primære drift på 4-6 mio. kr. Neurosearch-aktien faldt 0,4 pct. til 2,35 kr. under tynd handel.

Atlantic Petroleum indkasserede en potent stigning på 15,8 pct. til 6,95 kr. efter den mest handelstunge dag i over en måned. Der er stor tvivl om selskabets fremtid på grund af voldsomt pres på likviderne forårsaget af den faldende oliepris.

/ritzau/FINANS