Fredagens aktier: Novo medvirkede til god afslutning på ugen

Danske aktier skilte sig positivt ud i Europa fredag, hvor Novo Nordisk gjorde comeback og hjalp godt til en i øvrigt bredt funderet fremgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Danske aktier skilte sig positivt ud i Europa fredag, hvor Novo Nordisk gjorde comeback og hjalp godt til en i øvrigt bredt funderet fremgang. Hele 21 C25-aktier sluttede højere, mens bare fire faldt.

»De defensive aktier trækker pænt opad, og der er lidt oprejsning til Novo, efter at aktien torsdag faldt oven på regnskabet. Novo får justeret en del kursmål, og langt hovedparten af børshusene er jo stadig meget positive over for Novo,« siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Eliteindekset, C25, sluttede med en gevinst på 1,2 pct. i 1448,85 på trods af en mere afventende stemning i resten af Europa.

Overordnet var markedet ifølge Ole Kjær Jensen opmærksom på handelskonflikten mellem USA og Kina, efter USA's præsident, Donald Trump, havde optrappet med dekreter, der forbyder transaktioner med videoappen Tiktoks kinesiske ejere, Bytedance.

Forbuddet vil træde i kraft om 45 dage. Trump kom også med en lignende ordre, der forbyder appen WeChat, ejet af den kinesiske techvirksomhed Tencent, og Bloomberg citerede ud på eftermiddagen anonyme kilder for, at Washington også var på vej med sanktioner mod Hongkongs Kina-tro leder Carrie Lam.

Ørsted og Novo trækker

I toppen af det danske marked endte Simcorp, der steg 2,9 pct. til 754 kr. forud for regnskabet for andet kvartal onsdag i næste uge.

De helt store lokomotiver var dog Novo Nordisk og Ørsted, der endte med gevinster på 1,6 pct. og 1,3 pct. til kurserne 406,75 kr. og 895,60 kr.

Ørsted fik løftet kursmålet af Danske Bank til 1000 kr. fra 795 kr. I forhold til Novo kom syv børshuse med mindre justeringer af deres kursmål oven på halvårsregnskabet torsdag. Fire af dem har stadig positive anbefalinger af Novo, mens to holder fast i en negativ vurdering. Et enkelt hus anbefaler "hold".

Blandt vinderne var også Chr. Hansen, der steg 1,8 pct. til 711,20 kr., samt Demant, der lukkede 2,6 pct. højere i 198,20 kr. En afventende stemning i Europa sørgede for interesse om de defensive papirer, men der var ifølge Ole Kjær Jensen ikke tale om en decideret sektorrotation.

Pres på SAS

For SAS bød fredagen på et fald på 2,8 pct. til 5,49 kr.

Formiddagens trafikstatistik viste ikke overraskende, at de fleste SAS-fly stod på jorden i juli, og de, der var i luften, fløj med flere tomme sæder. Sædekapaciteten faldt med 73,5 pct. i juli, og passagertrafikken målt på antallet af tilbagelagte passagerkilometer (RPK) dykkede hele 83,9 pct. i forhold til samme måned året før.

Danske Bank skabte interesse om Matas, der steg 6,6 pct. til 69,80 kr., efter at banken løftede sit kursmål for materialistkædens aktie med en tyver til 90 kr. Anbefalingen er stadig "køb".

Der var også fremgang i ALK-Abelló, der steg 3,6 pct. til 1936 kr. DNB løftede sin anbefaling til "køb" fra "hold".

/ritzau/FINANS