Fredagens aktier: Novo holdt C20 nede trods stort comeback

De danske aktiehandlere måtte gå på weekend med bøjet nakke efter en fredag, der dagen igennem var præget af røde markeder.

Foto: Sigrid Nygaard

Humøret blev dog markant bedret hen over eftermiddagen, hvor der opstod rygter om, at de amerikanske myndigheder alligevel ikke vil være helt så grove over for Deutsche Bank i forbindelse med et forligskrav i en sag om kritisabel markedsføring af realkreditobligationer under finanskrisen.

Udslagsgivende for udviklingen i Danmark var det dog også, at medicinalselskabet Novo Nordisk fortsatte sin nedtur, mens søsterselskabet Novozymes viste gode takter efter positive analytikerkommentarer.

Samlet set endte C20 Cap-indekset 0,1 pct. lavere i 1015,47 - med 10 ud af 20 elitepapirer i rødt.

- Deutsche Bank er det altoverskyggende tema. Den startede markant lavere, men så er der kommet en JPMorgan-analyse, der er blevet opfattet som om, at forliget med de amerikanske myndigheder skulle blive markant billigere, end det først var antaget. Det har fuldstændig vendt stemningen, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Analysen fra amerikanske JPMorgan peger på, at Deutsche Bank kan stå til bøder uden for USA på 5,4 mia. dollar, men det er angiveligt blevet opfattet som om, at bøden fra de amerikanske myndigheder bliver på 5,4 mia. dollar i stedet for de 14 mia. dollar, som de amerikanske myndigheder i første omgang har lagt op til.

Det sendte ud på dagen Deutsche Bank-aktien helt op i positivt terræn, efter at den tidligere på dagen lå til et fald på godt 8 pct.

- Den rykker markedet så meget, fordi det er en meget stor bank, og derfor er folk bekymrede for, hvad der kan ske, hvis der skulle gå noget galt. Også i historisk perspektiv, siger Martin Munk.

Vendingen betød også en slutspurt fra aktierne i Danske Bank og Jyske Bank, der endte henholdsvis 0,3 pct. og 0,2 pct. højere i slutkurserne 193,40 kr. og 309 kr. De to lå ellers helt i bunden fra starten af fredagen.

NOVO STADIG UNDER PRES

For Novo Nordisk var fokus fredag fortsat entydigt negativt, efter at medicinalselskabet torsdag varslede en større sparerunde, hvor 1000 stillinger skal skæres væk - heraf 500 i Danmark.

Og det er det meget omtalte prispres på det vitale amerikanske marked, der er baggrunden for sparetiltagene. Det fik torsdag Novos snart afgående topchef, Lars Rebien Sørensen, til at kalde situationen for "alvorlig", om end han ikke vurderer, at der er tale om en krise hos Novo.

Novo-aktien faldt fredag med 1,6 pct. til 275,40 kr. efter torsdagens dyk på 3,5 pct. Samlet set er medicinalpapiret nu faldet med 25 pct. siden nedjusteringen i august, hvor usikkerheden omkring det amerikanske marked for alvor brød ud. Set over hele året er Novo dykket med 31,1 pct.

Omvendt positiv var stemningen omkring Novozymes, der steg med 1,1 pct. til 291,50 kr.

Baggrunden for den stigning var, at det britiske finanshus Redburn har indledt dækning af aktien med den positive anbefaling "køb".

LØFTET KURSMÅL TIL MÆRSK

Mærsk-aktierne var torsdag godt kørende, efter at forhandlinger onsdag aften tilsyneladende kastede en aftale mellem Opec-landene om at sænke udbuddet af olie af sig.

De bedrede udsigter har fredag kastet et løftet kursmål af sig hos amerikanske Goldman Sachs, der nu har kursmålet 12.700 kr. mod tidligere 11.800 kr. Anbefalingen er fortsat i positivt terræn på "køb".

Mærsks B-aktie endte 0,1 pct. højere i 9720 kr. fredag.

FLERE ORDRER TIL VESTAS

Vindmølleproducenten Vestas kunne desuden bekræfte, at selskabet har vundet en ordre på samlet 50 megawatt (MW) i Mongoliet. Det er den danske vindmølleproducents første ordre i landet nogensinde.

Projektet, der omfatter i alt 25 vindmøller med en kapacitet på hver 2 MW, skal opføres i vindmølleparken Tsetsii i Gobi-ørkenen. Ordren inkluderer levering og tilsyn med installationen af møllerne samt en femårig serviceaftale. Ordren var rygtet allerede tidligere i denne uge.

Samtidig meddelte Vestas også om en ny ordre på 100 MW i Kina. Det er den mangeårige samarbejdspartner CGN Wind Energy, der har placeret ordren på 50 møller til et projekt i det nordøstlige Kina. Ordren omfatter desuden en toårig serviceaftale af typen AOM 4000.

Endelig vandt selskabet en ordre i Brasilien på 40 MW, hvor der også er en tiårig serviceaftale med i kontrakten. Vestas-aktien endte dog 0,1 pct. lavere i 545,50 kr.

NETS MED SLØJ DEBUTUGE PÅ BØRSEN

Nets kunne fredag fejre, at selskabet, der står bag Dankortet, har været på børsen i en uge. Det har dog indtil nu ikke været en fest for Nets at være børsnoteret. Aktien faldt fredag med 3,6 pct. til 137,10 kr. og er dermed gledet 8,6 pct. fra noteringskursen på 150 kr.

Fredag skrev dagbladet Børsen, at Danske Bank siger farvel til Nets som transaktionspartner i den populære betalingsapp Mobilepay. I stedet har banken indgået en aftale med den svenske konkurrent Bambora, som fra nu af skal stå for internationale korttransaktioner på Mobilepay.

Med den nye aftale flytter Danske Bank en stor del af betalingerne fra Nets til Bambora. Danske Bank mener, at det nye samarbejde er både bedre og mere omkostningseffektivt.