Fredagens aktier: Norden og Vestas løb med den negative opmærksomhed

Det danske aktiemarked endte i rødt på første handelsdag i julemåneden - fredag.

Blandt de store aktier gik det hårdt ud over Vestas, men hårdest ud over FLSmidth uden selskabsspecifikt nyt. Uden for C20 var rederiet Norden i høj sø kursmæssigt efter at have mistet en norsk storaktionær.

Ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank er sandsynligheden for en "alvorlig opbremsning i Vestas' ordreindgang fra USA på kort sigt steget væsentligt".

Det skyldes, at Senatet i sit forslag til en skattereform har tilføjet en ny skat, Beat, der er designet til at afholde multinationale selskaber fra at flytte job og indtjening ud af USA.

Skatten rammer imidlertid - muligvis utilsigtet - samtidig skatterabatter til vindenergi, idet myndighederne for hver dollar tjent på skatterabatten kan pålægge en tilsvarende dollar i Beat-skat.

Det kostede Vestas-aktionærerne et kursfald på 3,9 pct. fredag til en slutkurs på 384,50 kr.

FLSmidth-aktien faldt til C20-bunden med et fald på 4,2 pct. til 329,70 kr. uden selskabsnyt og trods stigninger i gruppen af råvareselskaber ude i Europa.

NORDEN SEJLEDE NED EFTER AKTIESALG

- Vi handler en del i blandt andet Norden og Vestas fredag, oplyser afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Rederiet Norden endte med kursfald 8,1 pct. i 116,70 kr. Det norske familiefirma Rasmussengruppen meddelte fredag, at det havde solgt samtlige sine aktier i Norden. Det oplyste også, at det var manglende tro på rederiets evne til at skabe afkast i et svært marked, der var baggrunden.

Nordmændene solgte sine 4,87 mio. Norden-aktier til 560 mio. kr., hvilket svarede til 115 kr. per aktie - en rabat på 9,4 pct. i forhold til kursen torsdag.

- Storudsalget i Norden rammer naturligt nok kursen, da aktierne dels er solgt med rabat, og dels har Rasmussengruppen ikke tiltro til afkastet, forklarer Ole Kjær Jensen.

FÅ OG SMÅ C20 PLUSSER

Fredagens få og små plusser tilfaldt blandt andet Novo Nordisk, Novozymes og GN.

Novo Nordisk steg, efter at analytikerne hos Morgan Stanley løftede anbefalingen af Novo-aktien til "overvægt" fra "ligevægt" og i samme ombæring ændrede kursmålet til 363 kr. fra 314 kr.

Det sendte Novo-aktien op med 1,0 pct. til 326,10 kr. Trods en sænket anbefaling fra det britiske finanshus Investec til "sælg" fra "hold", og et hævet kursmål til 295 kr. fra 290 kr.

GN steg 0,5 pct. til 197,80 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

Overordnet endte det danske eliteindeks, C20 Cap, fredag med et fald på 0,5 pct. i indeks 1122,97. Sidste fredag lå indekset i 1110,44.

MÆRSK SEJLEDE UDENOM POSITIVE NYHEDER

A.P. Møller-Mærsk startede dagen med en stigning på mere end 1 pct., men B-aktien endte dagen i 10.700 kr. efter et fald på 0,5 pct.

Der var fredag ellers flere umiddelbart positive nyheder fremme om selskabet, men aktien kunne ikke holde sig i plus.

Sent torsdag kunne Mærsks containerrederi, Maersk Line, meddele, at alle brikker er faldet på plads i gennemførelsen af købet af konkurrenten Hamburg Süd. Købet blev annonceret for præcis et år siden og er nu gennemført.

Oveni har Mærsk via Dansk Undergrunds Consortium, DUC, som den danske koncern ejer 31,2 pct. af, godkendt en ny plan for Tyra-feltet, som indebærer investeringer til gen- og opbygning af feltet for 21 mia. kr.

Og som tredje nyhed steg SCFI-indekset over rateudviklingen på en stribe ruter fra Shanghai og ud i verden denne uge for første gang i en måned. Indekset steg 3,8 pct. og er nu på 732,04, viser data fra Shanghai Shipping Exchange. Det var faldet i de tre foregående uger til det laveste niveau siden august 2016.

PANDORA SHORT MINIMERES

Fire af de seks amerikanske hedgefonde, der i 2017 har belejret Pandora og spekuleret i kursfald, ser nu ud til at være på retræte. De er nu begyndt at købe aktier i smykkeselskabet for at lukke deres shortpositioner. Det skriver Dagbladet Børsen.

Pandora faldt dog 0,2 pct. til 625 kr., men er stadig et godt stykke over bunden for aktiekursen i år på 552,50 kr., som blev nået 21. november.

ANALYSENYT RAMMER

Morgan Stanley mener ikke, at ISS-aktien længere er helt så attraktiv at investere i som tidligere og har sænket anbefalingen til "ligevægt" fra "overvægt". Ifølge Bloomberg News er kursmålet for aktien samtidig sænket til 260 kr. fra 310 kr.

ISS-aktien faldt 1,8 pct. til 232,20 kr.