Fredagens aktier: Nets endte som bundprop i ellers grønt marked

Det danske aktiemarked udviklede sig stille og roligt i fredagens handel, hvor Vestas og Nets endte i hver sin ende af C20-indekset, der steg 0,3 pct. til indeks 1041,73.

Foto: Liselotte Sabroe

- Der har ikke været den store bevægelse, siger Mikkel Duus-Hansen, der er aktieanalytiker i Spar Nord, til Ritzau Finans og peger på, at dagens mest interessante nyhed kom fra vindmølleproducenten Vestas, der opjusterer sine forventninger til frit cash flow for 2016, efter at have oplevet en stærk ordreindgang.

- Opjusteringen var ventet, efter at selskabet har fået mange ordrer i december, men størrelsen af opjusteringen var til gengæld større, end de fleste havde regnet med, forklarer Mikkel Duus-Hansen.

Nu ser Vestas et frit cash flow på 1500-1600 mio. euro i 2016 mod de tidligere forventninger på minimum 1000 mio. euro.

Forventningsnyheden udløste en positiv markedsreaktion med en stigning på knap 1 pct. til 470,40 kr., og aktieanalytiker Klaus Kehl fra Nykredit Markets forventer da også, at selskabets opjustering vil betyde godt nyt for aktionærerne.

- Jeg tror, at man som aktionær kan føle sig sikker på, at der kommer et fornuftigt udbytte og et fornuftigt aktietilbagekøb før eller siden i Vestas igen, siger han til Ritzau Finans.

Til at gøre Vestas selskab i topregionen af eliteindekset endte transportaktierne Mærsk og DSV, der steg henholdsvis 2,5 pct. til 11.540 kr. og 1,7 pct. til 323,80 kr.

- Det er de cykliske sektorer, der stadig er i fokus hos investorerne, og det tegner der sig et klart billede af i C20-indekset i dag, forklarer Mikkel Duus-Hansen.

NETS OG ISS I BUNDEN

I bunden af indekset endte Nets og ISS, der begge fik skåret i deres anbefalinger.

Analytikerne hos Danske Bank har sænket anbefalingen af aktien i Nets til "sælg" fra tidligere "hold", og kursmålet bliver samtidig barberet til 110 kr. fra 130 kr.

- Fra senere i 2017 ser vi et nedadrettet pres på selskabets indtjening, begrunder Danske Bank i et notat og tilføjer, at banken har sænket sine estimater for Nets' indtjening i både 2017 og 2018

Nets-aktien faldt med 3,10 pct. til 119,30 kr.

Aktien i ISS, der faldt 2,2 pct. til 239,40 kr., har fået sænket anbefalingen til "hold" fra "køb", mens kursmålet reduceres til 265 kr. fra 275 kr., efter at Deutsche Bank ikke ser helt så optimistisk på aktien længere.

Uden for C20-indekset var der nyt fra SP Group, der køber selskabet LM Skumplast for en samlet købssum på 6,6 mio. kr.

Købet kommer til at bidrage med flere kunder og en ny produktionsteknologi, fortalte SP Groups administrerende direktør, Frank Gad, til Ritzau Finans.

Markedet tog godt imod nyheden, og aktien steg 1,2 pct. til 682 kr.

Ugens store højdepunkt, den amerikanske jobrapport, udløste kun en moderat markedsreaktion fredag.

- Overordnet set var tallene ikke langt fra det ventede, og de giver ikke anledning til, at folk forventer ændringer i rentestigningerne, uddyber Mikkel Duus-Hansen.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 156.000 personer i december, mens økonomerne havde ventet en stigning på 175.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg news.