Fredagens aktier: Mærsk sank til bunds i positivt marked

Det var rederiet A.P. Møller-Mærsk, der trak de store overskrifter i fredagens aktiehandel, efter at koncernen fredag morgen kom med en kraftig nedjustering af forventningerne til 2015.

Læs mere
Fold sammen

Som følge af en negativ udvikling på containershipping-markedet sænkede Mærsk samlet set sine forventninger til årets underliggende resultat til 3,4 mia. dollar fra tidligere ventet 4 mia. dollar.


Nedjusteringen knytter sig alene til Maersk Line, hvorfra Mærsk nu venter at hente et overskud på 1,6 mia. dollar i 2015, hvilket er 600 mio. dollar mindre, end da selskabet kom med sit seneste regnskab i august. Hovedpinen blev forværret, da det hen på eftermiddagen stod klart, at fragtraterne på de store handelsruter mellem Asien og Europa fortsatte nedad i den forgangne uge.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!


Det fik investorerne til at sælge ud af rederiaktien, som måtte gå på weekend med et fald på 5,2 pct. for dagen til 9925 kr.

Humøret var dog højt i resten af det danske eliteindeks, C20 Cap, som sluttede dagen af med en samlet stigning på 1,3 pct. til 986,89.


Torsdag var Mario Draghi, chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, ude og signalere, at der kan være endnu en rentesænkning og flere kvantitative lempelser på vej fra banken mod slutningen af året. Den melding var med til at sende positive skvulp ind over det danske aktiemarked fredag, vurderer Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.


- Draghis melding i torsdag fik den gode stemning til at fortsætte fredag. Men dagens vigtigste nyhed var helt klart rentenedsættelsen på 25 basispunkter fra Kina og ændringen i reservekravene til kinesiske banker. Heraf har sidstnævnte uden tvivl størst betydning, siger Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.


- Det er også værd at lægge mærke til de danske banker, som hungrer efter stigende renter. Draghis udmelding peger på, at det ikke kommer til at ske lige foreløbigt. Bankaktierne steg en smule fredag som følge af den gode stemning, men den underliggende forretning er udfordret af et langsigtet lavt renteniveau, tilføjer aktiestrategen.

Danske Bank-aktien steg 0,2 pct. til 197,90 kr., Jyske Bank steg 1,3 pct. til 365 kr., mens Nordea steg 2,9 pct. til 78,55 kr.


I toppen af C20 Cap sluttede Novo Nordisk, der uden de store selskabsspecifikke nyheder steg 3,9 pct. til 373 kr. og derved fik visket de seneste dages tab væk.


I hælene på Novo Nordisk fulgte Chr. Hansen, som i fredagens marked steg 3,2 pct. til 407,80 kr. Kursmålet for ingrediensselskabets aktie er blevet løftet hos det schweiziske finanshus UBS til 444 kr. fra 420 kr., og det svenske finanshus SEB lægger 20 kr. til kursmålet for ingrediensaktien til 400 kr.


Uden for eliteindekset var der opmærksomhed på Aarhus Elite, der driver Atletion i Aarhus og fodboldklubben AGF. Af en periodemeddelelse fra selskabet fremgår det, at Aarhus Elite er kommet fint i gang med regnskabsåret 2015/16, og at AGF haft en fornuftig start på Alka Superligaen med en syvendeplads efter godt en tredjedel af sæsonen spillet. Selskabet fastholder forventningerne til hele regnskabsåret om et resultat på plus 2 mio. kr. til minus 2 mio. kr.

Aktien steg 3,6 pct. til 0,29 kr. i fredagens handel.


Også den islandske proteseproducent Össur var fredag regnskabsaktuel. Selskabet præsterede et driftsoverskud på 25 mio. dollar ud af en omsætning på 117 mio. dollar sammenlignet med et overskud på 29 mio. dollar og en omsætning på 127 mio. dollar i samme periode sidste år. Forventningerne fastholdes, men investorerne var skuffede.


Aktien faldt fredag 7,4 pct. til 22,70 kr, hvilket dog skal sammenholdes med torsdagens stigning på hele 8,4 pct. til 24,50 kr.