Fredagens aktier: Mærsk og GN toppede marked uden britiske bekymringer

Valget i Storbritannien gav ikke den magt til premierminister Theresa May, som aktiemarkedet havde håbet på, men investorerne lod sig ikke kue af valgskuffelsen.

Herhjemme sluttede C20 Cap-indekset 0,6 pct. højere i indeks 1163,78, hvor A.P. Møller-Mærsk og GN Group førte an i feltet af eliteaktier.

Theresa May kunne ikke samle flertal alene med sit parti, De Konservative, efter valget torsdag. Hun forsøger derfor at gå sammen med Det Demokratiske Unionistparti fra Nordirland og skabe en koalitionsregering, som ellers er en sjældenhed i Storbritannien.

- Vi må bare erkende, at det seneste års tid er investorerne blevet resistente over for politiske begivenheder, og enhver lille svaghed i markedet bliver brugt til at købe op.

- Reelt set bør valget heller ikke have den store indflydelse på de finansielle markeder, ud over at det selvfølgelig kan påvirke Storbritanniens kommende forhandlinger om at skulle ud af EU, siger Christian Thatje, der er aktiehandler i Sydbank.

I toppen af C20 sluttede GN Group med en stigning på 1,8 pct. til 207,80 kr., uden at der var nyheder fremme til at forklare stigningen for høreapparatselskabet.

A.P. Møller-Mærsk lå i samme terræn med en stigning på 1,4 pct. til 12.610 kr. Spotpriserne på containerfragt, som er vigtige for indtjeningen i rederiet Maersk Line, faldt ellers 2,8 pct. i denne uge ifølge tal fra Shanghai Shipping Exchange.

Den største reaktion på torsdagens valg var en svækkelse af pundet, men hverken Pandora eller Coloplast, der er de to C20-selskaber med størst eksponering mod den britiske valuta, lod sig påvirke.

Pandora-aktien steg 0,6 pct. til 628,50 kr., mens Coloplast lukkede uændret i 573,50 kr.

Dong-aktien dykkede 0,4 pct. til 296 kr. Carnegie gentog i en analyse sin salgsanbefaling, men løftede kursmålet 20 kr. til 240 kr. Nets sluttede nederst i C20 med et fald på 1,1 pct. til 125,20 kr.

Uden for C20 var der stor medvind til Topdanmark, som steg hele 4,4 pct. til 209,80 kr. Schweiziske Credit Suisse løftede kursmålet for aktien til 215 kr. fra 200 kr., men ifølge Christian Thatje fra Sydbank burde det ikke give en så markant stigning.

I en anden sektor var der et tiltrængt comeback til Norden-aktien, som har haft det svært gennem en længere periode, hvor tørlastraterne har været nedadgående. Aktien steg 4,2 pct., men er nede 22,4 pct. de seneste tre måneder.