Fredagens aktier: Mærsk og FLSmidth topscorere på helt grøn dag

Det endte med brede smil over hele linjen i blandt de danske aktier fredag, hvor samtlige papirer i C20 Cap-indekset lå i grønt hele dagen igennem.

Foto: Nils Meilvang.
Læs mere
Fold sammen

Samlet set sluttede eliteindekset med et plus på 2,7 pct. til 974,00, og kigger man over hele ugen, er indekset dermed gået frem med 3,2 pct.

Særligt de ellers så tungt pressede Mærsk-aktier så ud til at blive positivt påvirket af en genrejsning i oliepriserne, mens også FLSmidth strøg til vejrs i lyset af stigende råvarepriser og signaler om mulige yderligere lempelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB) og dennes chef, Mario Draghi.

- Det har virket meget stabilt i dag med stigninger over hele linjen. Det gode spørgsmål er nu, om det er holdbart, og om vo kan få lidt ro på markedet igen, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

- Det er pæne stigninger i oliepriserne, der giver plusser på aktiemarkedet, og derudover er der snak om flere lempelser fra ECB. Draghis retorik var meget blød i går, så han åbnede nærmest op for lempelser til marts. Derudover er der også lidt tro på, at der kan komme flere lempelser fra Kina, fortsætter han.

For Mærsk-aktierne, der har haft en uhyre tung begyndelse på 2016, hvor aktierne er blevet trykket i bund af usikkerheden omkring Kina og de nærmest bundløse oliepriser, kørte det for alvor som smurt i olie fredag.

A-aktien i konglomeratet steg med 5,9 pct. til 8180 kr., mens B-aktien løftedes med 6,3 pct. til 8335 kr. Prisen for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, til levering i marts steg fredag med 6,6 pct. til 31,18 dollar.

Fremgangen for Mærsk kom desuden på trods af, at raterne på containerfragt fortsatte nedad i denne uge ifølge data fra Shanghai Shipping Exchange.

Ingeniørkoncernen FLSmidth nød også godt af den generelt gode stemning omkring råvaremarkedet og steg med 6,6 pct. til 234 kr.

Forsikringsselskabet Tryg var fortsat lidt af en investordarling efter torsdagens regnskab for fjerde kvartal, der tilsyneladende gjorde handlerne helt trygge omkring investeringscasen - blandt andet som følge af et højere overskud end ventet samt en stor udlodning.

Tryg var desuden hjulpet af, at amerikanske Citigroup løftede sin anbefaling af aktien til "køb" fra "neutral", mens Berenberg løftede sin aktieanbefaling til "køb" fra "hold". Og det var nok til at forsikre investorerne om, at de formentlig havde ret i den positive modtagelse af regnskabet. Tryg steg med 4,2 pct. til 127,40 kr. efter torsdagens løft på 7,8 pct.

- Vi blev bekræftet i, at Tryg er en god case. Det er en af vores favoritter i forsikringssektoren, og udlodningen var generelt lidt over forventningerne, siger Martin Munk.

Jyske Bank har anbefalingen "stærkt køb" af Tryg samt et kursmål på 160 kr.

Også forsikringskollegaen Topdanmark fik et klap på skulderen fra Citigroup, der løftede anbefalingen af den aktie til "neutral" fra "sælg". Topdanmark steg med 3,1 pct. til 168 kr.

Bankaktierne, som også har haft en sløj begyndelse på det nye år, så desuden ud til at være påvirket af et lettelsens suk efter torsdagens ECB-meldinger. Nordea steg med 4,6 pct. til 71,20 kr., Danske Bank løftedes 2,8 pct. til 181 kr., og Jyske Bank steg med 4,5 pct. til 277,60 kr.

Tilbage blandt sidepapirerne var Schouw & Co. fortsat i forrygende form. Torsdag steg aktien 5,4 pct. efter en stor opjustering som følge af en stærk afslutning på 2015, og fredag fortsatte opturen med et løft på 8,9 pct. til 374 kr. Nordea har efter opjusteringen løftet sin anbefaling af Schouw-aktien til "køb" fra "hold".

Aktien i Ringkjøbing Landbobank hoppede desuden med 5,8 pct. til 1455 kr. Banken har fået hævet anbefalingen til "køb" fra "hold" af analytikerne hos Nordea.