Fredagens aktier: Mærsk og DSV falder fra start i rødt eliteindeks

Endnu en forhindring i forsøget på at købe den schweiziske konkurrent Panalpina tynger det danske transport- og logistikselskab DSV fredag morgen, der startede dagen helt i bunden af aktieindekset.

C25-indekset starter med et fald på 0,4 pct. til indeks 1078,86 fredag, hvor Mærsk, Pandora og Lundbeck også er med til at trække ned.

Torsdag var der rygter om, at schweiziske Panalpina, som DSV er interesseret i at overtage, er begyndt at tale med kuwaitiske Agility om en mulig sammenlægning.

De rygter bliver fredag morgen bekræftet af Panalpina, som i en kortfattet meddelelse på sin hjemmeside skriver, at selskabets bestyrelse er i dialog med Agility om »potentielle strategiske muligheder med hensyn til deres respektive forretninger«.

I samme meddelelse nævner schweizerne, at bestyrelsen fortsætter med at tygge på det opkøbstilbud, som DSV har præsenteret for omkring en måned siden, som har mødt modstand hos den største aktionær, Ernst Göhner-fonden.

»Vi har løbende ikke rigtig kunnet finde ud af, om det har været forhandlingstaktik eller modstand fra den her familiefond bag Panalpina. Og der synes jeg, at vi i dag klart får bekræftet, at der er modstand. Man vil ikke være lillebror, men man vil gerne konsolidere sig, have magten og være storebror,« siger Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand Markets.

DSV startede med et fald på 1,8 pct., men i løbet af de første ti minutters handel er faldet mindsket til 0,4 pct. til 521,60 kr.

NYT OM RATEUDVIKLING TIL MÆRSK

A.P. Møller-Mærsk er også en af morgenens bundskrabere, da selskabets B-aktien starter med et fald på 0,9 pct. til 8868 kr. efter at have indtaget topplaceringen i C25-indekset fredag.

Fredag morgen er der nyt om rateudviklingen i form af Shanghai Containerized Freight Indexet (SCFI), der måler spotpriserne på containerfragt på en stribe ruter fra Shanghai og ud i verden. Indekset viser et fald på 4,9 pct. i løbet af de seneste to uger.

Lundbecks aktie starter også med et dyk på 0,6 pct. til 281,40 kr., og dermed udbygger aktien torsdagens fald, som indfandt sig, efter at medicinalselskabet oplyste, at det sammen med sin japanske partner Otsuka Pharmaceutical ikke har opnået det ventede primære effektmål i to kliniske fase 3-forsøg med midlet Brexpiprazol.

ANBEFALINGSÆNDRING TIL GN OG WDH

Høreapparatkoncernerne GN og William Demant er også genstand for opmærksomhed fredag morgen. Begge selskaber har fået ændret anbefalingerne af Handelsbanken.

GN har fået sænket anbefalingen til »akkumuler« fra »køb«, mens kursmålet omvendt er blevet løftet til 325 kr. fra 315 kr.

William Demant har fået løftet anbefalingen til »akkumuler« fra »reducer«, og kursmålet er også hævet til 235 kr. fra 215 kr., viser data fra Bloomberg News.

GN-aktien falder 0,5 pct. til 300,40 kr., mens William Demant-aktien stiger 0,4 pct. til 222,20 kr.

NY TOPCHEF HOS PANDORA

Torsdag landede en længe ventet nyhed fra smykkeselskabet Pandora, der efter et halvt års søgen nu var klar til at annoncere sin nye topchef.

Valget er faldet på 54-årige Alexander Lacik, der siden oktober sidste år har været administrerende direktør for Britax. Han har også tidligere været ansat hos Reckitt Benckiser, hvor han var en medvirkende faktor i selskabets turnaround-proces, og i Procter & Gamble, hvor han arbejdede med salg og marketing.

Pandora-aktien falder 1 pct. til 333,10 kr.

Uden for C25 kan fokus samle sig om kabelproducenten NKT, der har fået løftet kursmålet af Credit Suisse til 70 kr. fra 65 kr., viser data fra Bloomberg News. Finanshuset beholder den negative anbefaling »underperform«.

Det giver også mening, da kursmålet er 40 pct. under NKT's lukkekurs torsdag på 116 kr. NKT-aktien har været hårdt presset de seneste år, hvor aktien har mistet mere end 50 pct. af værdien - på trods af at den er steget 30 pct. siden starten af januar i år.

Fredag falder aktien 0,4 pct. til 115,50 kr.

/ritzau/FINANS