Fredagens aktier: Mærsk faldt efter regnskab i ellers positivt marked

(ARKIV) Mærsks danske hovedkvarter på Esplanaden i København, onsdag den 7. februar 2018. Mærsk har skåret på sine omkostninger, men ikke nok til at undvige et underskud i første kvartal. Det skriver Ritzau, fredag den 24. maj 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

A.P. Møller-Mærsk løb med størstedelen af de danske investorers opmærksomhed, efter at rederigiganten fredag morgen havde afleveret regnskab for første kvartal.

Mens regnskabet og de efterfølgende kommentarer fra ledelsen blev kvitteret med et fald til Mærsk-aktierne, så pegede pilen op for det ledende danske aktieindeks, C25, som endte dagen 0,4 pct. højere i indeks 1122,97.

Regnskabet fra Mærsk viste for første kvartal driftsoverskud før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 1236 mio. dollar for de fortsættende aktiviteter mod analytikernes estimat på et driftsoverskud på 1235 mio. dollar.

»Overordnet set synes vi, at det ser ud ganske som forventet. EBITDA kommer ud på omkring 1,2 mia. dollar, som man også havde forventet,« siger Daniel Fabricius, der er børsmægler i ABG Sundal Collier.

»Det ser ganske fint ud, og jeg havde måske troet på en lidt større lettelse. Ser man henover de seneste 30 dage, så er aktien gået en del ned, og derfor kan det godt overraske lidt, at aktien falder i dag,« tilføjer børsmægleren.

For helåret fastholdt Mærsk sin forventning om et EBITDA-resultat på 5 mia. dollar - også selv om 2019 kommer til at stå i handelskrigens tegn. Det fortalte Søren Skou, der er administrerende direktør i Mærsk, på et pressemøde efter regnskabet.

»Jeg tror ikke, at vi er færdige med handelskrig, for hvis der kommer en aftale mellem USA og Kina, sker der vel bare det, at USA vender blikket mod Europa. Dette år kommer til at stå i handelskrigens tegn, nærmest uanset hvad der sker,« siger Mærsk-topchefen.

B-aktien hos Mærsk endte 2,6 pct. lavere i 7200 kr., samtidig med at A-aktien faldt 2,2 pct. til 6830 kr.

AMBU med i bunden

Med i bunden af C25-indekset lå også Ambu-aktien efter et fald på 6,8 pct. til 107,55 kr. Fredag fremgik det af en indberetning til Finanstilsynet, at kapitalforvalteren Eminence Capital har øget sin shortposition i medicoselskabet til 1,21 pct. fra 1,03 pct.

I den positive ende af det danske eliteindeks sluttede Genmab med et plus på 2 pct. til 1223,50 kr. Umiddelbart var der fredag ingen nyheder fremme om biotekselskabet, men flere markedsiagttagere vurderer, at fredagens stigning - såvel som den seneste tids optur for aktien - kan skyldes en forventning om, at selskabet i USA inden længe vil få godkendt Darzalex som førstelinjebehandling mod knoglemarvskræft i kombination med Revlimid.

ISS nød godt af en genoptaget dækning af svenske SEB, som anbefaler »køb« af serviceaktien med et kursmål på 250 kr. ISS-aktien sluttede fredag 1,8 pct. højere i 212 kr.

Også Danske Bank var at finde blandt de stigende aktier fredag, og aktien i Danmarks største bank lukkede 2 pct. højere i 112,80 kr. Det skete på trods af en sænket anbefaling hos Goldman Sachs, som har sat anbefalingen af aktien ned til »neutral« fra »køb« og samtidig barberet kursmålet til 155 kr. fra 190 kr.

»Jeg har ikke set noget andet på Danske Bank. Aktien har sat sig lidt her på det seneste, så det kan være en af grundene til, at den stiger lidt i dag,« siger Daniel Fabricius og tilføjer, at den positive reaktion også kan skyldes, at aktien stadig handles en del under det nye kursmål fra Goldman Sachs.

Flere analyseændringer

Også Nordea blev kigget efter i sømmene af den amerikanske finansgigant, som har sænket sit kursmål for Nordea til 61,83 kr. fra 66,47 kr. Her er anbefalingen uændret »neutral«. Nordea-aktien endte 0,1 pct. højere i 49,03 kr.

Endelig havde Goldman Sachs også set nærmere på Simcorp, som fik skruet kursmålet op til 770 kr. fra 675 kr. og gentaget anbefalingen »køb«. Aktien i softwareselskabet faldt 0,1 pct. til 649 kr.

SAS var også i fokus, efter at norske Sparebank 1 havde løftet sin anbefaling af luftfartsselskabet, der i næste uge kommer med regnskab. Sparebank 1 anbefaler nu »køb« mod før »hold« af SAS-aktien, som samtidig fik sat kursmålet ned til 13,89 kr. fra før 16,28 kr. SAS-aktien faldt 0,2 pct. til 10,28 kr.

Fra plastikvirksomheden SP Group kom der fredag regnskab for første kvartal. Det viste både højere omsætning og indtjening end i samme periode sidste år, og for helåret fastholdt SP Group sine forventninger. Aktien reagerede ved at stige 1,3 pct. til 241 kr.

/ritzau/FINANS