Fredagens aktier: Lille aktie kom i rampelyset på rød dag for C20

H+H International er ikke en af de mest omtalte aktier på det danske marked, men fredag kom den i centrum takket være et stort opkøb, der blev taget godt imod af investorerne.

(Foto: Nasdaq Copenhagen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nasdaq Copenhagen

Generelt var der tale om en nedtrykt dag på den københavnske fondsbørs, hvor C20 Cap-indekset faldt 0,9 pct. til 1120,75 og fulgte med de negative strømninger fra Asien og resten af Europa.

Aktienedturen blev forklaret med, at der atter var usikkerhed om den amerikanske skattereform. Kongressens republikanere havde indgået en aftale om den endelige udformning af skattereformen onsdag, men to senatorer fandt torsdag ud af, at de alligevel ikke vil bakke op om lovforslaget, og situationen var ikke løst fredag.

Den situation blev derfor brugt som anledning til at tage gevinster hjem i et aktiemarked, der er steget pænt siden sidste nytår.

VESTAS, NOVO OG GN I BUNDEN

Vestas, der risikerer et dårligere marked, hvis skatteaftalen skærer i de nuværende tilskudsordninger til vindmøllestrøm, var torsdagens kursmæssige højdespringer i C20 Cap, efter at det rygtedes, at reformplanerne alligevel ikke vil blive så skadelige for branchen.

Fredag var Vestas-formand Bert Nordberg på banen i et stort interview med Finans, hvor han blandt andet fortalte, at han har beskyttet Vestas mod et overtagelsesforsøg, og at han vil gøre det samme igen om nødvendigt.

Desuden fik Vestas en betinget ordre på "mere end 300 megawatt" og en bestilling på 51 megawatt til Kina.

Alligevel faldt Vestas-aktien 1,3 pct. til 419, men det kan hænge sammen med, at aktien torsdag steg 7,1 pct. efter de lovende amerikanske meldinger.

Novo Nordisk var med i bunden af C20 Cap, efter at medicinalaktien fik sænket anbefalingen til "sælg" fra "hold" af den tyske bank DZ. Nyheden om, at Novos diabetes 2-middel Ozempic blev anbefalet til godkendelse i Europa hjalp dog lidt på humøret, og Bagsværd-aktien sluttede 2,1 pct. lavere i 329,50 kr.

GN Store Nord faldt mest af alle i C20, efter at det kom frem, at franske Exane har øget sin shortposition i selskabet. Udlandet var storsælger i aktien, der dykkede 2,4 pct. til 195,30 kr.

I toppen af C20 klarede kun Carlsberg, Ørsted og ISS at stige - uden at der var særlige nyheder ude om de tre.

H+H TILJUBLES FOR OPKØB

Uden for eliteindekset blev H+H International handlet pænt op efter et virksomhedsopkøb. Porebetonproducenten har været på opkøb hos Heidelbergcement og overtager selskabets tysk-schweiziske afdeling inden for kalciumsilikat for 818 mio. kr.

Med købet øger H+H sin omsætning med 500 mio. kr. og sit driftsoverskud (EBITDA) med 100 mio. kr., samtidig med at virksomheden bliver Europas næststørste producent af kalciumsilikatenheder.

Det gav heftig handel - især i morgentimerne, hvor H+H var blandt de mest handlede. Aktien steg 4,6 pct. til 126,50 kr. - tæt på det højeste siden 2009.

Nilfisk fortsatte de seneste dages optur, der blev sat i gang onsdag med storaktionæren Primestone Capitals planer om at få det danske selskab fusioneret med den amerikanske rival Tennant. Nilfisks formand, Jens Due Olsen, er ikke afvisende over for forslaget, selv om der endnu ingen konkret handel er på bordet.

Nilfisk-aktien steg 1,9 pct. oven på fremgangen på 7 pct. onsdag og 5 pct. torsdag, så aktien nu koster 341,40 kr.

Nilfisks tidligere søsterselskab, NKT, faldt til gengæld 1,8 pct., efter at det kom frem, at udenlandske fonde i stigende grad satser på kursfald i kabelvirksomheden. NKT koster nu 271,50 kr.