Fredagens aktier: GN, Vestas og TDC toppede i rekordmarked

En treenighed af Vestas, GN og TDC var fredag de primære trækkræfter i et dansk aktiemarked, hvor eliteindekset atter satte rekord - den tyvende af slagsen i år og den fjerde i træk i denne uge.

De tre aktier var hjulpet af gode og bedre end ventede regnskaber.

C20 Cap-indekset lukkede 1,1 pct. højere i rekordniveauet 1150,56. Indekset er siden sidste fredag steg 1,8 pct. og i år med 13 pct.pct. Tre fjerdedele af indeksets 20 aktier steg. Chr. Hansen og Wiliam Demant satte all-time-high.

TDC og Vestas trak op efter at have leveret regnskaber inden børstid fredag, mens belønningen for torsdagens GN-regnskab fortsatte fredag på ryggen af flere kursmålsopjusteringer.

Vestas overraskede atter positivt i forhold til endda høje markedsforventninger. Og TDC leverede bedre end ventet trods kundetab.

Stigningerne tog til i eftermiddagens løb, efter at den amerikanske jobrapport ikke skuffede, og markedet samtidig havde en fast tro på udfaldet af det franske valg - det bliver Emmanuel Macron, der vinder. Valget afgøres søndag.

VESTAS LEVERER FLOT TRODS HØJ FORVENTNING

Vestas leverede på bundlinjen et overskud på 160 mio. euro efter skat. Her havde analytikerne regnet med et overskud på 106 mio. euro efter et resultat på 35 mio. euro i første kvartal sidste år. Dertil kom stor fremgang i driftsmarginerne.

- Vi er rigtig godt tilfredse. Vi havde pæne forventninger op til regnskabet, men selv dem kommer de ud og slår til fulde. Det er alt andet lige 15-30 pct. bedre end ventet på driften, siger aktierådgiver Martin Munk i Jyske Bank, der på baggrund af regnskabet venter en opjustering fra Vestas senere på året.

Jyske Bank havde inden regnskabet en anbefaling på "køb" med et kursmål på 640 kr.

Vestas steg 5,1 pct. til 621 kr.

TDC BELØNNET TRODS INDTJENINGSDYK

TDC blev også fyrsteligt belønnet for sit regnskab. Aktien steg 4,2 pct. til 38,40 kr.

TDC's regnskab for første kvartal var præget af positive træk, hvor særligt forbrugerdelen, der har med privatkunder at gøre, lå til den pæne side, fremhævede aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets over for Ritzau Finans.

TDC må dog endnu engang se indtjeningen dykke, men glæder sig over en langt mere beskeden tilbagegang end i samme periode sidste år. Selskabet fastholder forventningerne til 2017.

GN FORTSATTE OP

GN Store Nord steg 5,9 pct. til 192,80 kr. - den største C20-stigning fredag. Martin Munk vurderer, at GN-aktien kørte videre på efterdønningerne fra torsdagens regnskab og samtidig fik medvind fra omkring en håndfuld kursmålsløft.

Carlsberg, der også leverede regnskab torsdag, faldt 0,3 pct. til 699 kr.

Ifølge Martin Munk leverede bryggeriet pænt, og Jyske Bank har efterfølgende løftet kursmålet til 750 kr. og fastholder "køb".

- Selv om rabatten ikke er så stor mere til kollegerne i branchen, kan kursen retfærdiggøres, ved at ledelsen har fat i og gør det rigtige, vurderer senioraktierådgiveren.

Foruden Jyske Bank har en mindre håndfuld finanshuse løftet kursmålet på bryggeriaktien i fredagens løb. Flere til et godt stykke over 700 kr.

A.P. Møller-Mærsk lukkede fredag 1,1 pct. højere i 11.580 kr. Dykket i olieprisen torsdag siddes overhørigt af investorerne, og det samme gælder et lille fald i raterne.

Gennemsnitspriserne for containerfragt fra Shanghai til en stribe destinationer i resten af verden faldt en anelse denne uge. Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) faldt 1,6 pct. i ugens løb til indeks 894,4 ifølge data fra Shanghai Shipping Exchange, der opgør indekset.