Fredagens aktier: GN markant højere (Gent)

 

De danske aktier bevægede sig dagen igennem i positivt terræn, og C20 lukkede således 1,3 pct. højere i kurs 496,30 med alle medlemmerne i plus. GN Store Nord oplevede massiv medvind efter ny fokus på frasalget af GN Resound, mens rederiet D/S Torm aflagde halvårsregnskab, der tilfredsstillede investorerne. Den seneste tids finansielle uro blev tonet ned, efter at Ben Bernanke udtalte, at den amerikanske centralbank vil agere som nødvendigt for at mindske skaderne på privatforbruget og den økonomiske vækst.

 

GN Store Nord steg markante 5,4 pct. til kurs 53,8, uden at der var nyt til investorerne fra selskabet. En kilde tæt på markedet bemærkede til RB-Børsen, at det er udenlandske finanshuse, som er på indkøb. Det gav løse spekulationer om, at en ny investeringscase i GN Store Nord kan være på trapperne. Fokus er på GN Store Nords bestræbelser på at sælge GN Resound-enheden, efter at handlen med Sonova (tidligere Phonak) faldt på gulvet.

 

Produkttankrederiet D/S Torm, der lukkede 3,8 pct. højere i kurs 236,5, aflagde fredag morgen halvårsregnskab, hvilket indeholdt en opjustering af helårsprognosen. For hele 2007 opjusterer Torm forventningerne til et overskud før skat på 800-820 mio. dollar fra 780-800 mio. dollar. Der er stadig ikke taget højde for OMI-købet i forventningerne. Torm venter årlige omkostningssynergieffekter på 10-15 mio. dollar fra opkøbet af OMI. Der er større synergieffekter gemt i milliardopkøbet af det amerikanske rederi OMI end hidtil antaget. Det mener analytiker Dan Togo Jensen fra Handelsbanken.

 

- Regnskabet ser rigtig stærkt ud. Specielt de større både har haft et godt marked. Jeg synes, synergierne ser høje ud, sagde Dan Togo Jensen fra Handelsbanken.

 

A.P. Møller - Mærsk's B-aktie lukkede 1,1 pct. højere i kurs 71.500. Olieselskabet Mærsk Olie og Gas lukker fra weekenden den britiske platform Janice for at foretage almindelige vedligeholdelsesarbejder på den. Den vil i alt være lukket i omkring en måned, oplyser underdirektør Anders Wurtzen.

 

Ifølge shippingavisen Tradewinds ser det positivt ud for markedsforholdene for de rederier, der sejler med tørlast. Herhjemme er det primært D/S Norden, der kan glæde sig over sig over fremtidsudsigterne, mens D/S Torm også er involveret i tørlast. Norden lukkede hele 4,5 pct. højere i kurs 485.

 

- Det boomende marked for tørlast vil fortsætte et stykke tid endnu. Markedet ser ud til at nærme sig endnu et år fyldt med rekorder, skrev Tradewinds.

 

Den meget svingende Vestas-aktie lukkede 3,6 pct. højere i kurs 370, efter at aktien var den mest omsatte på fondsbørsen.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )