Fredagens aktier: Drøje hug vakte sure minder om negativ august

Langt størstedelen af de danske aktier endte fredag med at gå på weekend iklædt røde farver, som var med til at presse det danske C20 Cap-indeks ned med 3,6 pct. til 943,56.

Foto: ALY SONG.
Læs mere
Fold sammen

Nedturen førte tankerne tilbage til august sidste år, hvor bekymringer for den kinesiske økonomi samt store kursdyk for aktierne i Kina spredte sig som ringe i vandet på de finansielle markeder - og herunder det danske aktiemarked, der dengang ikke kunne undgå at blive ramt.

I fredagens handel var det imidlertid de fortsat faldende oliepriser, som stjal fokus og styrede retningen, vurderede Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

- Nervøsiteten har luret under overfladen i noget tid efterhånden. Med en oliepris under 30 dollar har det bare udløst yderligere nervøsitet. Nu begynder man at skele til de bundniveauer, man så i august, og hvor der blev snakket meget om Kina, siger senioraktierådgiveren til Ritzau Finans.

Blandt eliteaktierne herhjemme var der - uden selskabsnyt - drøje hug til vindmølleproducenten Vestas, som endte 7,5 pct. lavere i 408,90 kr.

Ifølge Martin Munk kunne fredagens fald blandt andet skyldes, at Vestas-aktien i forvejen er meget volatil, og at den efter et stærkt 2015 kan have været relativt højt prissat.

- Men fredagens fald skal formentlig forklares med, at aktien er energirelateret, påpeger Martin Munk med henvisning til den i øjeblikket pressede energisektor.

Modsat i toppen af C20 Cap-indekset fandt man TDC, der endte 0,5 pct. højere i 33,97 kr. Teleselskabet nød godt af, at Nordea skruede sin anbefaling af aktien op til "hold" fra "sælg", mens Royal Bank of Canada løftede sin anbefaling til "outperform" fra "underperform".

- Det, tror jeg, har været med til at løfte aktien det meste af dagen. Den har ud på eftermiddagen mistet lidt momentum, men har overordnet gjort det godt i dag, siger Martin Munk.

Også Coloplast så længe ud til at kunne lukke i plus sammen med TDC, men ud på eftermiddagen vendte medicoselskabet rundt og endte dagen 0,9 pct. lavere i 524,50 kr.

- Vi har undret os over, hvorfor Coloplast har været så stærk i dag. Den har selvfølgelig nogle defensive karakterer, som måske kan tale for det. Men stadig synes jeg, at den gør det overraskende godt i markedet, siger Jyske Banks senioraktierådgiver.

- Det ligner ellers et bredt "sell off", hvor også de defensive aktier får nedture. En aktie som Novo Nordisk er for eksempel også nede med nogle pct. Det vidner om, at de mere defensive aktier også får klø i dag, fortsætter han.

Hverken Novo Nordisk, der gik 3,6 pct. tilbage i 361 kr., eller Coloplast kom fredag med selskabsspecifikke nyheder.

Der kom heller ikke nyt fra A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie alligevel endte 4,4 pct. lavere i 7765 kr. Det lyseblå konglomerat har dog gennem et stykke tid været presset af de faldende oliepriser.

Derudover valgte Barclays at skære sit kursmål for Mærsk-aktien til 10.500 kr. fra 12.100 kr. Anbefalingen er dog fortsat "overvægt". Dertil fik Mærsk-aktien reduceret kursmålet af Jyske Bank med 1000 kr. til 10.000 kr. Anbefalingen er fortsat "køb".

Blandt sidepapirerne var der massiv modvind til Dantherm, der røg 58 pct. ned i 3,80 kr. Nedturen fulgte, efter at selskabet i en meddelelse fortalte, at det sælger sin HVAC-forretning samt EMEA-delen af forretningssegmentet Telecom til kapitalfonden Procuritas Capital Investors V.

Samtidig oplyste selskabet, at administrerende direktør, Torben Duer, fratræder for at blive direktør for de frasolgte forretningsenheder. Ydermere sigter bestyrelsen i Dantherm efter at sælge de resterende dele af selskabet, og kun i bedste fald ventes provenuet at overstige nettogælden.