Fredagens aktier: Danske Bank sikrede fem på stribe for C20 Cap

Den positive stemning, som ramte det danske aktiemarked i mandags, formåede at hænge ved hele ugen igennem.

Således havde de grønne aktier igen overtaget fredag, hvor C20 Cap-indekset derfor endte i sin femte rekord på stribe.

Danske Bank var efter et godt regnskab for første kvartal med til at trække op, ligesom også de tunge Mærsk-aktier gav sit bidrag til eliteindekset, der samlet steg 0,5 pct. til rekorden 1130,64.

Dermed bød denne uge på lutter rekorder, mens flere af de geopolitiske risici, der ellers har skabt nervøsitet på det seneste, gled lidt i baggrunden. Udfaldet af første runde af det franske præsidentvalg var også med til at skabe optimisme.

Sidste fredag sluttede C20 Cap-indekset i 1087,39.

- Det har været rimelig roligt med små udsving. De skuffende amerikanske BNP-tal påvirkede ikke rigtigt markedet. Men det har været en solid uge med fem rekorder, når man tænker på alle de usikkerheder, der trods alt stadig findes rundt omkring, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

DANSKE BANK BELØNNET FOR PÆNE TAL

I løbet af ugen har også et par flotte regnskaber holdt hånden under det danske marked, og fredag kom den største nyhed fra den front fra Danske Bank.

Banken leverede over forventning på både indtægterne og bundlinjen, og generelt var det en god start på året, som Danmarks største bank leverede. Aktien steg med 2,5 pct. til 248 kr. og endte øverst i C20 Cap.

- Danske Bank får en fair reaktion på et solidt regnskab. Der var næsten ikke en finger at sætte på det, konstaterer Martin Munk.

På de øvre linjer var det særligt stærke handels- og gebyrindtægter, der trak op, og det forplantede sig hele vejen til bundlinjen, hvor Danske Bank leverede et nettooverskud på 5530 mio. kr. mod ventet 4625 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Forventningerne til hele årets nettoresultat er fortsat 17-19 mia. kr., men med første kvartal er Danske Bank godt på vej mod målet.

I den modsatte ende af C20 Cap faldt medicinalselskabet Lundbeck med 2 pct. til 350 kr. uden større bagvedliggende nyheder.

Aktien steg dog de fire første handelsdage i ugen.

- Det er meget naturligt med lidt gevinsthjemtagning efter så god en periode, siger Martin Munk.

William Demant steg omvendt 2,4 pct. til rekorden 156,30 kr. uden større bagvedliggende nyheder.

MÆRSK I OPKØBSFOKUS

A.P. Møller-Mærsk satte fredag pris på sit opkøb af den tyske rederirival Hamburg Süd, der blev annonceret i december. 3,7 mia. euro skal det lyseblå konglomerat sende tyskernes vej på gældsfri basis, og det er ifølge flere analytikere bestemt ikke i den billige ende.

Til gengæld venter Mærsk at kunne hente årlige besparelser fra synergieffekter på 350-400 mio. dollar, når Hamburg Süd er helt integreret i selskabet. Det ventes at ske med start i 2019.

Det virkede investorerne fint tilfredse med, og Mærsks B-aktie steg 1,5 pct. til 11.810 kr.

VESTAS I KINESISK ORDRESTIME

Vindmølleproducenten Vestas steg 0,9 pct. til 588 kr. efter at have annonceret samlet tre ordrer på det store kinesiske marked med en samlet kapacitet på 165 megawatt (MW).

Dermed er årets samlede ordrehøst oppe på 1594 MW indtil nu.

Samtidig kunne Novo Nordisk, der havde en forrygende torsdag på børsen, se sin franske konkurrent Sanofi overraske positivt med selskabets tal for første kvartal.

Sanofi hentede i januar, februar og marts et justeret overskud per aktie på 1,42 euro mod ventet 1,26 euro blandt analytikerne ifølge estimater fra Bloomberg News.

Salget af verdens bedstsælgende insulin, Lantus, endte stort set på linje med forventningerne, mens afløseren, Toujeo, omvendt skuffede ved at have solgt for 192 mio. euro mod analytikernes estimat på 221,7 mio. euro.

Isoleret set faldt Sanofis samlede salg af diabetesmidler med 6 pct. til 1663 mio. euro i første kvartal, hvilket især blev forklaret med et lavere salg af Lantus på det vigtige amerikanske marked.

Novo Nordisk faldt 0,04 pct. til 265,70 kr.

Samtidig faldt Zealand Pharma, der har Sanofi som partner, med 4,7 pct. til 122 kr. efter Sanofis resultater. Første kvartals salg fra det franske selskab gav en beskeden royalty-betaling til Zealand på 8 mio. kr.

SMÅ REGNSKABER I FOKUS

Derudover var der et par mindre regnskaber, der også medførte kursbevægelser. Nordfyns Bank, der afleverede flotte tal for første kvartal torsdag, steg igen fredag med 4,1 pct. til 990 kr. Torsdag medførte de flotte tal og en opjustering af forventningerne et plus på 7,1 pct. til aktien.

Samtidig faldt den islandske proteseproducent Össur 1,7 pct. til 27,91 kr. efter sit regnskab for første kvartal, der blev afleveret efter børslukketid torsdag.

Selskabet havde umiddelbart fremgang hele vejen ned gennem resultatopgørelsen, og forventningerne til hele året blev samtidig fastholdt, men det var altså ikke nok til at tilfredsstille investorerne.

Fredagens absolut mest stigende aktie var den i ejendomsselskabet Nordicom, der steg hele 30 pct. til 6,50 kr. Nordicom har gennem de seneste år været i alvorlige problemer, men har fået indskudt ny kapital og kan være på vej mod en endegyldig redning.

Det har skabt enorm interesse omkring aktien i 2017, hvor den indtil nu er steget med samlet 400 pct.