Fredagens aktier: Carlsberg sendt til bunds i overvejende rødt C25

På en dag uden de helt store selskabsnyheder blev Carlsberg fredag sendt til bunds i et rødt C25-indeks, der samlet dykkede 0,7 pct. til 1125,94.

Bryggeriaktien faldt 2,9 pct. til 880 kr., hvilket ifølge Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank, kan skyldes, at salgstal fra et analysehus viste svaghed i Vesteuropa - særligt i Storbritannien og Italien.

»Der er kommet nye salgstal fra Nielsen (analysehus, red.) for det vesteuropæiske markeder, der godt kunne tyde på, at Carlsberg taber markedsandele til konkurrenterne,« fortæller han.

Langt størstedelen af de danske eliteaktier lukkede med rødt fortegn, ligesom den generelle stemning på tværs af de ledende europæiske indeks fredag var negativ. Flere faktorer var ifølge Martin Munk skyld i den trykkede stemning.

»Der er uro i Mellemøsten, og der er den evige snak om handelskrigen, der fortsat ulmer,« siger senioraktierådgiveren.

To olietankskibe blev torsdag angrebet i Omanbugten. Ifølge USA står Iran bag, hvilket styret i Teheran har været ude at afvise.

»Oven i det får vi svagere tal for økonomiens afmatning, men vi har alligevel en stærk tro på, at Federal Reserve og andre centralbanker kommer og stimulerer økonomien. Det bliver spændende at se, hvad Fed siger på onsdag (når der afholdes møde, red.),« lyder det fra Martin Munk.

Finanssektoren udfordret

Også Danske Bank-aktien var fredag udfordret. Aktien dykkede 2,0 pct. til 109,60 kr., hvilket ifølge Martin Munk kan skyldes, at sektoren som helhed var en af de mest faldende på tværs af Europa.

Sydbank-aktien faldt 0,5 pct. til 130,30 kr., mens aktien i Jyske Bank lukkede 0,4 pct. lavere i 241,50 kr. Sidstnævnte indgik fredag en aftale om et salg af en datterbank i Gibraltar til Rooke Investments - dog uden at offentliggøre vilkårene herfor.

I toppen af C25-indekset endte Tryg-aktien med et plus på 1,1 pct. til 218 kr. Det skete uden selskabsspecifikt nyt, men forsikringsselskabet afholdt torsdag aften en præsentation for analytikerne.

»Stigningen kan skyldes efterdønninger fra det - at analytikerne kom hjem med et rigtig godt indtryk af, at Tryg er på rette spor,« lyder vurderingen fra Martin Munk.

Fredag kom det frem, at den statsejede franske energikoncern EDF vandt en udbudsrunde for havvind i Frankrig på 600 megawatt (MW), som Ørsted også havde budt ind på. Ørsted-aktien steg ikke desto mindre 0,3 pct. til 566,80 kr.

Uden for det danske eliteindeks var der fredag fokus på Københavns Lufthavne, der fredag offentliggjorde trafiktal for maj. Tallene viste tilbagegang på grund af pilotstrejken hos SAS og tilpasninger i trafikprogrammet hos Norwegian.

Samlet rejste 2.651.938 gennem Københavns Lufthavn i maj, hvilket var 3,6 pct. færre end i samme måned sidste år. KBHL-aktien steg 0,7 pct. til 5780 kr.

/ritzau/FINANS