Fredagens aktier: Carlsberg i rekord - Novo og FLS i den tunge ende

Carlsberg endte fredag blandt de mest stigende aktier i C25, efter at torsdagens overraskende gode regnskab kastede en sand syndflod af kursmålsjusteringer af sig. Novo Nordisk og FLSmidth endte derimod i bunden - Novo på skuffende Victoza-salg, mens det for FLSmidth var skepsis om, hvorvidt 2019-forventningerne kan nås, der tyngede.

Stemningen var god først på fredagen men trods en overraskende stærk amerikansk arbejdsrapport endte de danske eliteaktier i rødt tynget af faldet i ikke mindst Novo Nordisk. Ude i Europa var der opvervejende stigninger.

C25-indeks lukkede i 1138,64 efter et fald på 0,3 pct. Indekset er dog faldet siden sidste fredag med 1,5 pct.

Carlsberg i rekordterritorium

På analysefronten stod analytikerne i kø for at opjustere kursmålene for Carlsberg, der torsdag rapporterede et overraskende flot første kvartal, hvor specielt udviklingen i Asien trak overskud og omsætning op på et højere niveau end ventet.

Blandt andet Credit Suisse hævede sit kursmål til 800 kr. fra 650 kr., RBC Capital Markets løftede sit med knap 5 pct. til 900 kr., mens Barclays som det første finanshus sendte kursmålet over 1000 kr.

Carlsberg endte fredag i rekord efter en stigning på 2 pct. til i 875,40 kr.

»Kursstigningen er fortjent, da regnskabet klart beviser, at bryggeriets strategi Sali 22 giver resultater,« konstaterer Christian Thatje, senioraktiehandler hos Sydbank.

Novo endte i rødt efter regnskab

Novo Nordisk-aktien endte fredag med et fald på 3 pct. i 317,35 kr., efter at selskabet fra morgenstunden offentliggjorde regnskab for årets første kvartal. Aktien var i løbet af dagen volatil og blev handlet mellem 3330,05 kr. og 317,35 kr.

»Det er udviklingen i Victoza-salget, der vejer tungere end den samlede bedre end ventede fremgang på bund- og toplinje,« vurderer Christian Thatje.

Regnskabet viste en omsætning i første kvartal på 29,3 mia. kr. mod ventet 28,9 mia. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Driftsresultatet (EBIT) landede på 14,2 mia. kr. mod ventet 13,1 mia. kr. blandt analytikerne. Novo venter for hele året stadig en vækst i omsætningen på 2-5 pct. og en stigning i driftsresultatet på 2-6 pct. målt i lokal valuta.

Væksten i kroner ventes nu at blive henholdsvis 3 og 5 pct.point højere målt på omsætning og driftsresultat. Tidligere forudså Novo, at væksten i kroner ville blive henholdsvis 2 og 4 pct.point højere.

FLS sendt helt til bunds

FLSmidth faldt mest i C25-indekset og satte sig fredag 3,8 pct. til 314 kr. Dermed fortsatte torsdagens nedtur, hvor selskabet faldt 2,1 pct., efter at det havde offentliggjort regnskab for årets første kvartal.

»Det er skepsis om, hvorvidt FLSmidth kan nå deres mål for hele året, der sender aktien ned,« skønner Christian Thatje. Han anser det dog ikke for umuligt, at FLSmidth når i mål - men der skal løbes hurtigt.

FLSmidth havde i januar, februar og marts et overskud efter skat på 136 mio. kr. Det er uændret i forhold til overskuddet i samme kvartal sidste år. Omsætningen steg til 4416 mio. kr. fra 4235 mio. kr. i samme kvartal sidste år.

Danske Bank opjusterede Lundbeck til »køb« og sænkede Coloplast til »sælg«. Lundbeck steg 0,6 pct. til 286,90 kr., mens Coloplast steg med 0,1 pct. til 705,60 kr.

SAS ned på pilotaftale

Blandt sidepapirerne faldt SAS 5 pct. til 12,75 kr., efter at SAS og selskabets piloter torsdag aften indgik en overenskomstaftale, der sluttede en ugelang strejke.

Aftalen indebærer lønstigninger på næsten 11 pct. over tre år, og ifølge investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet sætter det spørgsmål ved, om det kan få en afsmittende effekt på de øvrige personalegrupper og koster på de i forvejen skrøbelige underskud, som øgede brændstofomkostninger også presser. Aktien er i år faldet mere 15 pct.

/ritzau/FINANS