Fredagens aktier: C20 rettede sig efter amerikanske nøgletal

Det danske aktiemarked lå frem til hen på eftermiddagen fredag i negativt terræn, hvorefter en stribe amerikanske nøgletal var med til at skabe noget købelyst blandt investorerne.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS.
Læs mere
Fold sammen

Det var den månedlige amerikanske beskæftigelsesrapport for marts og en stærkere udvikling i de amerikanske indkøbschefers forventningsindeks, ISM, der var med til at forbedre stemningen.

- Det hele er trukket en lille smule op både på jobrapporten og ISM-nøgletallet. Markedet har været meget afventende op igennem dagen - har ligget og sivet fra morgenstunden af i hele Europa, og det retter sig så en kende, siger aktiehandler Kim Sejdelin fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Eliteindekset C20 Cap endte kvartalets første dag med en marginal stigning på 0,1 pct. til 997,18, efter at det på et tidspunkt var faldet til 986,03 og først ved 16-tiden kravlede over pluslinjen.

MOMENTUM I PANDORA

I toppen af C20 lå Pandora med en stigning på 1,9 pct. til 873,50 kr., uden at der var nyt fremme om aktien.

- Pandora gør det fint fortsat. Det virker som om, at der er et godt momentum i den aktie, konstaterer Kim Sejdelin.

Investorerne genfandt også købelysten i Genmab, der begyndte at kravle opad ud på eftermiddagen, hvor de europæiske lægemiddelmyndigheder havde varslet, at der kunne komme et referat fra det møde, det har haft i denne uge om Janssens registreringsansøgning for Genmab-midlet Darzalex i Europa.

- Det er nok det, der er baggrunden for bevægelsen. Der er ingen, der ved, hvordan det falder ud, eller hvad der kommer, men der vil altid være nogen, der måske går ind og tager en chance og eksponerer sig mod aktien forinden, vurderer Kim Sejdelin.

Genmab steg 1,8 pct. til 923,50 kr. efter en stigning på 5,7 pct. torsdag efter opløftende forskningsresultater for Darzalex.

RATESTIGNINGER PÅ ASIEN-EUROPA

I fredagens taberfelt i C20 fandtes Mærsk-aktierne trods en stigning i rateindekset SCFI, Shanghai Containerized Freight Index, for anden uge i træk. Specifikt steg raterne på containerfragt mellem Asien og Europa med 37,2 pct. til 339 dollar per tyvefodscontainer.

- Fragtraterne stiger ikke så meget, som de havde håbet på, men der er trods alt tale om en forbedring. Det er lidt tro og håb, der skiller vandene i øjeblikket. Det er en fragtratebedring, der skal til, for at Maersk Line kommer ordentligt igennem første kvartal, siger Kim Sejdelin.

Mærsk B-aktien sluttede ugen med et fald på 1,6 pct. til 8455 kr.

FINANSHUS SER POTENTIALE I TDC

TDC markerede sig med en stigning på 0,9 pct. til 32,35 kr. efter en positiv anbefaling fra finanshuset Berenberg, som mener, at den er blevet straffet for hårdt efter selskabets kapitalmarkedsdag, og at der i øvrigt næppe kan være flere dårlige nyheder tilbage om teleselskabet.

Derfor har finanshuset hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold", mens kursmålet på 38 kr. fastholdes.

ORDRER TIL VESTAS

Vestas afsluttede første kvartal med offentliggørelsen af tre ordrer på samlet 275 megawatt torsdag aften, herunder en ordre i USA på 200 megawatt. Ordrerne til trods endte Vestas-aktien uændret i 462 kr.

Uden for eliteindekset kom der nyt fra Greentech, der har solgt polske vindprojekter for 5,4 mio. euro. De tre projekter udgør samlet set 108 megawatt og er solgt til et datterselskab af EDF. Aktien faldt 1,6 pct. til 6,20 kr.

TK Development fredag endvidere med sin årsrapport, der viste røde tal på bundlinjen.

Selskabet forventer dog i det forskudte regnskabsår 2016/17 et resultat før skat af fortsættende aktiviteter i niveauet 10-30 mio. kr. Aktien faldt 2,1 pct. til 6,90 kr.

/ritzau/FINANS