Fredagens aktier: Bankerne og Vestas tog teten

Vestas og bankerne viste gode takter fredag, hvor markedet igen virkede helt umærket af torsdagens markante udbud af aktier i Dong Energy for op mod 18,6 mia. kr.

Foto: Claus Fisker.
Læs mere
Fold sammen

Eliteindekset C20 Cap steg for sjette børsdag på stribe og lukkede i et plus på 0,2 pct. til 1050,75. Dermed er indekset mindre end halvanden pct. fra lukkerekorden i august sidste år på 1064,27.

Fremgangen skete på trods af, at store investorer tilsyneladende allerede har forpligtet sig til at spytte et tocifret milliardbeløb i Dong. Ifølge Berlingske Business er udbuddet allerede fuldtegnet bare dagen efter, at børsprospektet blev sendt ud.

Vestas var blandt de sprudlende aktier fredag, og det var ifølge chefhandler i Danske Bank Mads Zink et interview med Anders Runevad, der pustede til vindmølleaktien. Den sluttede 2,5 pct. højere i 476 kr. - den højeste lukkekurs i år og mindre end et par pct. fra det højeste niveau siden 2008.

Over for Bloomberg News vurderede Anders Runevad, at udsigterne på det amerikanske marked er mere positive, end Vestas oprindeligt har skønnet.

POPULÆRE BANKER

Blandt de øvrige C20 Cap-aktier steg Jyske Bank næstmest med 1,8 pct. til 270,50 kr. efterfulgt af Danske Bank, der lukkede 1,6 pct. højere i 192,50 kr.

Deutsche Bank udpegede fredag Danske Bank og Nordea blandt sine europæiske favoritter i banksektoren. Nordea steg med 0,7 pct. til 65,80 kr.

Blandt C20-indeksets tabere var fredag TDC, der faldt med 1,5 pct. til 33,95 kr. uden bagvedliggende nyheder ud over, at aktien steg nogenlunde tilsvarende torsdag og også gik frem onsdag.

Også A.P. Møller-Mærsk havde det svært og faldt med 2 pct. til 8530 kr. for B-aktiens vedkommende. Olieprisen var efter en kort flirt med 50 dollar-niveauet torsdag igen på retræte og handlede tæt på 49 dollar målt på nordsøolien, Brent. Det blev der tilsyneladende lagt mere vægt på blandt investorerne end en stigning på 36,6 pct. i denne uge i spotpriserne på containerfragt fra Asien til Europa.

MATAS MED REGNSKAB

Blandt sidepapirerne faldt Matas 2,8 pct. til 122,50 kr. Materialistkæden kom med regnskab for fjerde kvartal af det skæve regnskabsår 2015/16, og både top- og bundlinjen faldt sammenlignet med samme kvartal et år tidligere.

- Det er fair nok, at aktien falder en lille smule på det resultat, men den skal nok heller ikke falde meget mere, vurderede Mads Zink.

På det tidspunkt lå Matas 4 pct. nede, men den rettede sig og sluttede 2,8 pct. lavere i 122,50 kr.

Rockwool, der fik hævet kursmålet af Berenberg til 1220 kr. fra 1000 kr., steg 0,8 pct. til 1252 kr. Berenbergs anbefaling er stadig "hold", fremgår det af data fra Bloomberg News.

BIF I EUROPA - AAB UDE

Blandt fodboldaktierne steg Brøndby IF med 3,3 pct. til 0,79 kr., efter at det nu er sikkert, at de blå-gule skal spille europæisk fodbold i næste sæson. En 2-0 sejr ude mod Hobro torsdag, samtidig med at AaB spillede uafgjort hjemme mod FC Midtjylland, afgjorde sagen.

Resultaterne betød, at AaB, der faldt 1,5 pct. til 0,26 kr., ikke kommer til at spille europæisk bold efter sommerferien, mens Brøndby IF som minimum er sikret en fjerdeplads i Superligaen, der giver adgang til Europa League-kvalifikationskampe.