Fredagens aktier: Ambu til bunds i C25 på rekordjagt

Der er positiv stemning på det danske aktiemarked fredag ved middagstid, hvor eliteindekset, C25, er på rekordjagt.

Indekset stiger 0,2 pct. til 1260,81, hvilket - hvis stigningen holder til slut - vil være lukkerekord for C25, efter at den seneste rekord blev sat mandag i 1258,88, inden markedet de følgende dage var lukket på grund af julen.

»Der er generelt lidt positive tendenser i dag - blandt andet drevet af meget positive meldinger fra Amazon og Mastercard omkring julehandlen,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

»Der er også positive udtalelser fra USA og Kina omkring handelskonflikten. Den midlertidige aftale skulle være meget tæt på underskrivelse, hvilket vi har hørt før - men det bidrager til en positiv stemning,« lyder vurderingen.

I bunden af eliteindekset ligger ved middagstid mandagens højdespringer, Ambu. Efter at ugen blev indledt med et stigning på 3,5 pct. uden selskabsspecifikt nyt, falder aktien fredag 1,4 pct. tilbage til 111,70 kr. - ligeledes uden nyt.

Med i bunden er også Carlsberg, der falder 1 pct. til 997 kr. Handelsbanken har fredag godt nok løftet sit kursmål for aktien til 950 kr. fra 900 kr., men anbefalingen af bryggeriaktien er fortsat »sælg«.

Derudover kunne det indiske medie CNBC TV18 juleaftensdag fortælle på baggrund af anonyme kilder, at Heineken lurer på at øge sin position på det indiske marked, hvor bryggeriet blandt andet konkurrerer med netop Carlsberg.

Vestas med sydkoreansk ordre

Der er fredag småt med selskabsspecifikke nyheder om de børsnoterede danske selskaber, men Vestas har dog kunnet fortælle om en sydkoreansk ordre på 42 megawatt (MW).

Vindmølleproducenten har for vane at offentliggøre en stribe ordrer hen mod årets afslutning, da det markerer udgangen af fjerde kvartal, og der kan derfor komme flere. Aktien stiger fredag 0,1 pct. til 674,60 kr.

Mere positiv er stemningen omkring A.P. Møller-Mærsk, hvor B-aktien stiger 1 pct. til 9726 kr. og kun må se sig slået af Ørsted og Genmab, der stiger henholdsvis 1,3 pct. til 688,20 og 1,5 pct. til 1487 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

Stigningen til Mærsk kommer, til trods for at mediet Finans efter børslukning lillejuleaften kunne fortælle, at den brasilianske bestikkelsessag mod selskabet tager til i omfang.

Over for Financial Times gentog administrerende direktør Søren Skou torsdag, at det er interesseret i opkøb, der kan styrke logistikforretningen på land. Det er en melding, som Mærsk også er kommet med ved flere af de seneste regnskabsaflæggelser.

De brasilianske myndigheder har ifølge mediet fundet yderligere fire kontrakter, der på samme måde som de 11 kendte kontrakter ser ud til at have været genstand for korruption.

/ritzau/FINANS