Fredagens aktier: Ambu styrtdykker efter overraskende direktørskifte

.Ambu og Danske Bank har begge fundet ny direktør, og mens aktiemarkedet fejrer, at Danske Bank har fundet en permanent topchef, har chefskiftet i medicokoncernen skabt usikkerhed.

Ambu dratter over 12 pct. fra åbningen til 153,55 kr., efter at selskabet som lynet fra en klar himmel har meddelt, at det får ny topchef allerede på onsdag.

»Det er en kæmpe stor overraskelse. Den succes som Ambu har haft de seneste år, både resultatmæssigt og i forhold til aktiekursen har efter min vurdering været personificeret ved Lars Marcher,« siger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen.

Ny i direktørstolen på onsdag bliver Juan-José Gonzalez, der blandt andet har en fortid i amerikanske Johnson & Johnson, og ifølge ALK's bestyrelsesformand, Jens Bager, har den nødvendige internationale erfaring til at eksekvere på strategien.

Danske Banks nye direktør bliver hollænderen Chris Vogelzang, der har siddet i koncernledelsen i ABN Amro. Udnævnelsen, der sætter punktum for en lang søgeproces, siden Thomas Borgen fratrådte i september sidste år, sender Danske Bank til tops i C25 efter en stigning på 2 pct. til 110,85 kr.

FORTSATTE FORHANDLINGER I USA

Selve C25-indekset stiger 0,3 pct. til 1129,59.

Fremgangen kommer, selv om USA har gjort alvor af truslerne og forhøjet tolden på kinesiske varer til en værdi af 200 mia. dollar. Toldsatsen er løftet til 25 pct. fra 10 pct., og Kina har svaret igen med trusler om modforanstaltninger.

Forhandlingerne fortsætter dog fredag i Washington, og også på de udenlandske børser har reaktionen været begrænset.

»Det bliver nok de videre forhandlinger, vi skal være meget opmærksomme på. Jeg tror, at det bliver et lidt afventende marked. Det gælder også for Mærsk, der allerede er faldet meget den seneste uge,« siger aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

B-aktien i Mærsk stiger 1,1 pct. til 8250 kr. efter et fald på 3 pct. torsdag.

For NNIT er det dagen derpå, efter et kursfald på over 13 pct. torsdag. Faldet, der udbygges med yderligere 0,9 pct. fredag til 154,80 kr., blev udløst af nedjusterede forventningerne til overskudsgraden. Den ventes nu at lande på 8-9 pct. i faste valutakurser mod tidligere ventet 10-10,5 pct.

ABG Sundal Collier har efterfølgende sænket anbefalingen til »hold« fra »køb« og snittet kursmålet til 165 kr. fra 200 kr. Og SEB sætter kursmålet ned til 155 kr. fra 165 kr., mens anbefalingen »hold« fastholdes. Det fremgår af data fra Bloomberg News.

I norske DNB Markets har analytikerne haft kig på ALK-Abelló. Nordea har løftet anbefalingen til »køb,« og DNB har løftet kursmålet for aktien med 11 pct. til 1250 kr. efter torsdagens kvartalsregnskab. DNB gentager dog anbefalingen »hold.«

Aktien stiger 6,5 pct. til 1343 kr. efter en gevinst på 7,9 pct. torsdag.

/ritzau/FINANS