Fredagens aktier: Ambu førte an, mens Pandora var agterlanterne

Ambu førte an i fredagens aktiehandel efter at have fået positivt nyt fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, mens Pandora endte i bunden efter udbyttefragang. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

Ambu førte an i fredagens aktiehandel efter at have fået positivt nyt fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, mens Pandora endte i bunden efter udbyttefragang.

Samlet set steg det danske eliteindeks med 1,0 pct. til 1133,69. Generelt var stigning ude i Europa lidt mindre. Sidste fredag lukkede C25 i 1135,38.

»Generelt er markedet underliggende modtageligt for nyt fra handelskrigen. Tonerne er blevet lidt blødere og markedet måske lidt mere immun over for Trump-tweets,« siger senioraktiehandler Christian Thatje i Sydbank.

Ambu-aktien steg 7,1 pct. til 116 kr., oven på nyheden om at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, anbefaler et skifte mod nye designs - eksempelvis duodenumendoskoper, som Ambu producerer - som kan eliminere risikoen for smittefare.

»Det virker berettiget, at Ambu stiger efter nyheden fra USA, og desuden er short-sælgerne nok lidt klemt, hvilket også er med til at give aktien medvind,« vurderer Christian Thatje.

NOVO I BUND

Novo Nordisk trak ned med et fald på 0,7 pct. til 352,30 kr., efter at Jefferies har sænket anbefalingen til den negative »underperform« fra »hold«, mens kursmålet hæves til 300 kr. fra 295 kr.

Imens steg Novozymes 2,7 pct. til 289,30 kr. fortsat hjulpet af nyt fra ethanolfronten i USA torsdag, da det kom frem, at Trump-administrationen kigger på flere muligheder for at øge efterspørgslen efter biobrændstof i USA, vurderer Sydbanks senioraktiehandler.

ØRSTED STEG LIDT EFTER RYGTE

Ørsted kan være et interessant opkøbsmål for Equinor, det tidligere Statoil. Det vurderer Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets, i en analyse.

»Det virker ikke som om, at markedet tror på det,« påpeger Christian Thatje.

Ørsted steg 0,3 pct. til 647,80 kr.

Selv om et muligt tilbud på Ørsted fra norske Equinor, det tidligere Statoil, lyder interessant, så er det næppe realistisk. Det vurderede investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

PANDORA I BUND EFTER UDBYTTE

I den tunge ende af C25 endte Pandora med et fald på 3,3 pct. til 289 kr. Selskabet var under teknisk pres, da aktien handledes uden ret til et udbytte på 9 kr. Aktiefaldet var lidt større 9,70 kr., så reelt er der tale om et marginalt fald.

Genmab steg 1,8 pct. til 1384,50 kr., efter at selskabet kunne fortælle, at dets schweiziske partner, Novartis, kan berette om positive resultater for midlet Ofatumumab fra fase III Asclepios I og II-studier.

DANSKE BANK ANMELDT TIL SØIK

Danske Bank er meldt til politiet og modtager en række påbud af Finanstilsynet for vildledning af kunder i forbindelse af salget af investeringsproduktet Flexinvest Fri.

Det fremgik af en meddelelse fra Finanstilsynet.

»Det er efter Finanstilsynets opfattelse en meget alvorlig overtrædelse af de forbrugerbeskyttende regler, der gælder på området. En overtrædelse, som også kan være med til at svække tilliden til det finansielle system,« skriver Finanstilsynet.

»Det var nok ikke uventet i markedet, og derfor reagerer aktien ikke negativt,« forklarer Christian Thatje.

Danske Bank aktien lukkede i 89,20 kr. efter en stigning på 1,4 pct.

Der var fredag rebalancering i KAX Cap-indekset, og de væsentligste ændringer var, at vægten i Mærsk sættes ned, mens den for DSV sættes op, siger Christian Thatje. De to selskaber lukkede henholdsvis stort uændret og 1,5 pct. højere i 7218 kr. for B-aktien og 672,40 kr.

/ritzau/FINANS