Fra børsdarling til sorteper: Ørsteds aktienedtur koster 186 mia. i markedsværdi

Efter en 83-procents stigning i 2020 er Ørsted i år landet som den dårligste aktie i Danmarks eliteindeks, C25. Analytikerne er vildt uenige om fremtiden – nogle forudser et yderligere 40-procents kollaps, men andre tror på endnu en kursfest.

Ørsted oplever øget konkurrence fra oliegiganterne, der er i gang med at omstille sig til en bæredygtig fremtid. Det bekymrer investorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Svimlende 186 milliarder kroner.

Så meget har den seneste nedtur barberet af Ørsteds markedsværdi. I begyndelsen af året var aktiedarlingen 570 milliarder kroner værd, men efter en nedtur på 32 procent fra sin top den 7. januar er markedsværdien nu faldet til 384 milliarder kroner.

Med den danske stat som hovedaktionær med en aktiepost på 51 procent har den danske befolkning altså mistet 95 milliarder kroner i potentielt afkast svarende til godt 16.000 kroner pr. dansker. Det er selvfølgelig kun relevant, hvis staten sælger sin aktiepost, og det er der ikke umiddelbart udsigt til. Man har ikke tjent eller tabt, før man har solgt.

»Det er en stor tilbagegang i årets første måneder. Med de udsigter, der er for den grønne omstilling, er det lidt overraskende,« siger Per Fogh, aktieanalytiker i Sydbank.

En Ørsted-aktie koster nu 913 kroner mod 1.339 kroner i januar. Kurssmækket har også gjort Ørsted-aktien til den absolut dårligste i Danmarks eliteindeks, C25, der »kun« er faldet seks procent siden nytår. Til sammenligning har for eksempel Danske Bank mønstret en stigning på 18 procent, DSV er oppe 11 procent, mens Mærsk er steget 0,1 procent

Læs: Det danske aktiemarked får tæv i 2021: Er i selskab med Botswana og Laos

Kollaps eller kursfest?

Det springende punkt er nu, om den seneste nedtur har gjort Ørsted til en god opkøbsmulighed, eller om dagene som aktiedarling er kommet til en brat ende. Analytikerne er langtfra enige. Forventningerne til aktiens fremtid spænder fra et 40-procents dyk til et 86-procents hop over de næste 12 måneder.

Men det vender vi tilbage til. Først ser vi lige på, hvorfor den tidligere kurskomet er kommet så elendigt fra start i 2021.

Per Fogh, analytiker i Sydbank, koger kursfaldet ned til fire faktorer: stigende konkurrence fra oliekæmperne, en skuffende prognose for 2021, profittagning efter et fænomenalt 2020 og rentestigninger generelt på finansmarkedet.

Pause efter kurseksplosion i 2020

Den dårlige begyndelse på 2021 kommer altså efter et fantastisk 2020 for Ørsted. Aktien steg 83 procent, hvilket gjorde den til den femtebedste aktie i C25. Dertil kommer, at Ørsted generelt efter sin børsnotering i 2016 har været på en himmelflugt og var inden nedturen steget 525 procent i værdi. Efter sådan et børseventyr er det kun naturligt, at der kommer lidt profittagning, forklarer Per Fogh.

»Fremgangen i 2020 byggede på hele bæredygtighedsbygen i forbindelse med covid-19. Der forventer man, at der skal investeres rigtig stort i den grønne omstilling for at hjælpe økonomien tilbage på ret køl,« siger han.

»Men det har også skubbet til en snak om boblelignende tendenser i bæredygtige aktier, og det har skabt usikkerhed i forhold til Ørsted,« tilføjer han.

Den usikkerhed har også lagt sig over Vestas, der siden sin top i januar er dykket cirka 30 procent

Derudover har bekymringer over rentestigninger gjort ekstra ondt på aktier, der er dyrt prissat, som Ørsted. Det skyldes, at størstedelen af den forventede indtjening i teorien ligger langt ude i fremtiden, og med stigende renter kan det derfor bedre betale sig at investere i noget, for eksempel obligationer, der giver et sikkert afkast nu. De seneste år har de ultralave renter især givet selskaber inden for populære sektorer som teknologi og grøn omstilling et boost, og derfor bliver de også hårdest ramt, når der er udsigt til højere renter.

Stigende konkurrence

Det er ikke gået oliebranchens næse forbi, at bæredygtighed er kommet på den globale dagsorden. Derfor er flere af de store – særligt i Europa – begyndt at omstille sig til grøn energi, og det betyder øget konkurrence for Ørsted. For eksempel tabte virksomheden et stort projekt i England til den britiske oliegigant BP, mens det norske olieselskab Equinor, tidligere Statoil, løb med en kæmpeordre i New York.

De to projektnederlag blev delvis afspejlet i Ørsteds prognose for 2021, hvor ledelsen ikke var helt så optimistisk, som investorerne havde håbet på, forklarer Per Fogh. Han er dog ikke bekymret for, om Ørsted kan lægge arm med oliekæmperne.

»Der er ingen tvivl om, at den stigende konkurrence fra de store oil majors, der har meldt sig på banen inden for offshore wind og den grønne omstilling, kan komme til at sætte sig i Ørsted. Men med den kæmpe efterspørgsel på grønne projekter burde der være nok til, at alle spillere kan få den del af kagen, de godt kunne tænke sig. Ingen tvivl om det,« siger han.

Fremtiden

Og det er så her, at vi vender tilbage til fremtiden for Ørsted-aktien. For Fogh er blandt Ørsted-optimisterne og har igennem den seneste tumult beholdt sin overvægt på aktien. Han mener derfor, at det store kursfald kan være en god opkøbsmulighed.

»Jeg forventer, at Ørsted skaber mere værdi fremadrettet. Ja, der kommer mere konkurrence, men Ørsted har væsentlig mere erfaring inden for branchen og industrien, som de kan drage fordel af,« påpeger han.

Blandt andre, der ser positivt på aktien, er Berenberg med et kursmål på 1.700 kroner og Kepler Cheuvreux med et kursmål på 1.500 kroner.

I den anden ende af spektret ligger så Credit Suisse. Med en »underperform«-anbefaling og et kursmål på 555 kroner forudser den schweiziske bank, at Ørsted-aktien kan falde yderligere 40 procent. I en kommentar fra februar rejser analytiker Mark Freshney bekymringer om fremtidig vækst og afkast, særligt hvis Ørsted ikke vinder kommende ordrer i New Jersey, Maryland, Japan og Polen.

Læs: Mads Nipper tager første skalp som Ørsted-boss: Milliardaftale åbner for enorme havvindmølleparker i Polen

Citi er ligeledes med blandt pessimisterne. Den amerikanske storbank har en »sælg«-anbefaling, og et kursmål på 805 kroner – 12 procent lavere end nu. Ni analytikere har en »købs«-anbefaling på Ørsted, 14 er neutrale, mens fem anbefaler at sælge ifølge Bloombergs data.