Forventninger om aktietilbagekøb fra Pandora

Pandora skal følge i fodsporene af selskaber som Novo Nordisk, DSV og GN Store Nord ved at købe aktier tilbage fra markedet.

Foto: Morten Germund. Et flertal af analytikere forventer ifølge Ritzau Finans, at Pandora vil bruge noget af overskuddet fra 2012 til at tilbagekøbe aktier for at støtte kursen.
Læs mere
Fold sammen

Det er i hvert fald forventningen blandt aktieanalytikerne, viser en rundspørge gennemført af SME Direkt for Ritzau Finans.

Smykkeselskabet har lovet at komme med en opdatering af sine planer for kapitalstrukturen i forbindelse med sit kommende årsregnskab, som samtidig markerer afslutningen af den 18-måneder lange "turnaround-plan", der blev lagt efter Pandoras katastrofale nedjustering i august 2011.

- Vi vil komme tilbage i årsrapporten med vores planer for kapitalstruktur og gearing, og hvilke midler, vi har til at fordele overskudslikviditet, sagde topchef Björn Gulden blandt andet til Ritzau Finans efter seneste kvartalsregnskab i november 2012.

Og spørger man analytikerne, bliver i hvert fald ét af midlerne et aktietilbagekøbsprogram.

Seks ud af otte adspurgte analytikere venter ifølge SME Direkt et aktietilbagekøb. To tror på et sted mellem 0 og 399 mio. kr., mens fire forventer et program på mellem 400 og 799 mio. kr. Yderligere én tror på, at Pandora vil udlodde 100 pct. af 2012's overskud enten som aktietilbagekøb eller ekstraordinært udbytte. Den sidste analytiker svarer "ved ikke".

Med hensyn til udbyttepolitikken i Pandora er svarene mere blandede. Pandora bestræber sig i øjeblikket på at betale 35 pct. af sit nettooverskud ud til aktionærerne, og kun én analytiker i rundspørgen tror på en justering til en højere andel. Fire tror på en uændret politik, mens én tror på, at udbyttebetalingen skal måles i forhold til et andet parameter end nettooverskuddet. To har undladt at svare.

Pandora, der har været noteret på børsen i København siden oktober 2010, har været inde i en positiv kursudvikling i en længere periode. I 2012 var det den mest stigende aktie på hele fondsbørsen, og i siden nytår er aktien fortsat op med en stigning på 11,9 pct. til kurs 139,30.

Med til historien hører dog også, at aktien blev noteret i kurs 210 og lukkede sin første handelsdag i kurs 263. Siden toppede Pandora-aktien i 367,5 kr. i januar 2011, inden en tillidskrise, der blev kraftigt forværret med nedjusteringen i august det år, sendte aktien ned på den anden side af kurs 40 samme efteråret. Investorer, der købte Pandora-aktier på det tidspunkt, har altså kunnet notere sig mere end en tredobling af sin investering.

- Jeg tror, at en del af den kursstigning, der har været siden sidste regnskab, skyldes - ud over resultaterne og opjusteringen - forventningerne til, at der skal ske noget med kapitalstrukturen. Det kunne derfor også få en betydning for kursudviklingen, når Pandora siger noget, fordi markedet har nogle forventninger indbygget, sagde Jyske Banks analytiker Jonas Guldborg til Ritzau Finans i december.

Pandoras årsregnskab for 2012 offentliggøres om morgenen tirsdag 26. februar.