Forventning til renteforhøjelse nærmer sig 100 pct.

Analytikerne er ikke i tvivl om, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve renten på forbundsbankens næste pengepolitiske møde i december.

Sandsynligheden for et renteløft er steget til 94 pct. fra 68 pct. i starten af måneden, når der ses på futuresmarkedets indprisning. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sandsynligheden for et renteløft er steget til 94 pct. fra 68 pct. i starten af måneden, når der ses på futuresmarkedets indprisning.

Dermed er dommedagsadvarslerne om, at en Donald Trump som kommende præsident vil betyde styrtdyk i renterne og tumult i aktiemarkedet, blevet gjort til skamme.

Stik modsat forventningen har Trumps sejr i USA's præsidentvalg sparket renterne på himmelflugt, mens aktierne er sendt mod rekordniveau.

Og profetierne om, at en republikansk valgsejr ville gøre Federal Reserve mindre tilbøjelige til at hæve renten, er samtidig blegnet. I stedet synes en renteforhøjelse i december at blive taget som givet.

- Det er svært ikke at se det som en utrolig pusten til den globale økonomi. Vi mener, at der bør være indregnet flere renteforhøjelser, og at obligationsrenterne bør stige, siger rentechef Mark Nash fra Old Mutual Global Investors i London til Bloomberg Television.

Trumps udgiftsplaner har sat gang i spekulation om, at Federal Reserve vil øge tempoet i rentestigningerne, i takt med at inflationsforventningerne øges.

Forventninger til de amerikanske forbrugerpriser i denne uge steg til 0,4 pct. på månedsbasis og 1,6 pct. på årsbasis - det højeste niveau siden april 2015.

Senest var stigningen i Feds fortrukne mål for inflationen - prisindekset for personlige udgiftsforbrug, på 1,2 pct. i september på årsbasis. Centralbankens mål er 2 pct.

- Markedet har optrappet til stort set at prissætte en decemberstigning fuldt ud, selv om vi har brug for at se større klarhed fra Trump og hans nye administration, siger rentestrateg Su-Lin Ong fra Royal Bank of Canada i Sydney til Bloomberg News.