Forventning til Fed-nedtrapning i december fordoblet

Fredagens solide tal fra det amerikanske arbejdsmarked har skubbet markant til økonomernes holdning til, hvornår den amerikanske centralbank vil begynde at reducere de 85 mia. dollar store obligationsopkøb hver måned.

Læs mere
Fold sammen

Hvor 17 pct. af de adspurgte økonomer før vurderede, at Federal Reserve tager hul på nedtrapningen på mødet den 17. og 18. december, tror 34 pct. af analytikerne nu på, at beslutningen bliver taget på denne måneds FOMC-møde.

- Det står klart at økonomien klarer sig langt bedre end FOMC har forventet, og der er ingen grund til ikke at gå i gang med nedtrapningen, siger cheføkonom James Smith fra Parsec Financial Management i North Carolina.

James Smith, der er tidligere økonom i Federal Reserve, forudser, at FOMC vil reducere de månedlige opkøb til 65 mia. dollar på det kommende pengepolitiske møde.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste en vækst i beskæftigelsen uden for landbruget på 203.000 personer i november. Økonomerne havde estimeret en jobskabelse på 185.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News. Samtidig steg beskæftigelsen i den private sektor med 196.000 ansatte mod en ventet stigning på 180.000.

Samlet faldt arbejdsløsheden til 7,0 pct. fra 7,3 pct., hvor økonomerne havde ventet et fald til 7,2 pct.

Den stærke beskæftigelsesvækst kom efter, at ADP-rapporten allerede onsdag havde indikeret en særdeles stærk vækst, mens torsdagens data for nytilmeldte ledige også pegede i samme retning.

Og for at understrege den positive udvikling i den amerikanske økonomi, viste forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigans en stigning i december til 82,5 fra 75,1 måneden før. Der var ifølge Bloomberg News ventet en lille forbedring til 76,0.