Fortsat risikovillighed peger på stigninger

Der er udsigt til små stigninger på det danske aktiemarked mandag, efter at de toneangivende amerikanske indeks steg til nye rekordniveauer fredag, og den kinesiske økonomi voksede i samme takt som forventet i andet kvartal.

På selskabsfronten er der fokus til A.P. Møller - Mærsk, efter at fragtraterne på de vigtige ruter mellem Asien og Europa på ny faldt i ugen, der sluttede i fredags. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maersk/ Pressefoto

Kigger man på futuremarkedet, der lader investorerne spekulere i fremtidige indeksniveauer, indikeres der en stigning til det britiske FTSE 100-indeks på omkring 0,3 pct. fra start.

Fredag lukkede C20 Cap-indekset i 585,02 efter en stigning på 0,15 pct.

- Nogen hæfter sig ved, at væksten i Kina kom ud som forventet i andet kvartal, og bare det, at tallet ikke skuffer, bliver opfattet som positivt. Samtidig havde vi en positiv afslutning i USA fredag. Den generelle risikovillighed i aktiemarkedet fortsætter, inspireret af, at Fed vil fortsætte sine stimuli uændret frem til september. Der har været frygt for, at nedtrapningen ville starte allerede tidligere, siger Jesper Bamberger, aktiehandler hos Nordea, til Ritzau Finans.

Kinas bruttonationalprodukt voksede med 7,5 pct. i andet kvartal sammenlignet med samme periode sidste år - helt som ventet blandt økonomerne ifølge Bloomberg News.

På selskabsfronten er der fokus til A.P. Møller - Mærsk, efter at fragtraterne på de vigtige ruter mellem Asien og Europa på ny faldt i ugen, der sluttede i fredags. Raterne faldt med 4,2 pct. - eller 56 dollar - per tyvefodscontainer, teu, til 1290 dollar per teu. Det var anden uge i træk med fald i raterne, efter at det lykkedes for rederierne at presse en større ratestigning igennem med effekt fra den 1. juli.

Dermed er raterne fortsat 26 pct. under niveauet på samme tidspunkt sidste år, og flere af de store rederier, herunder Mærsks af slagsen, Maersk Line, har derfor også allerede varslet nye ratestigninger med effekt fra den 1. august.

Mærsks B-aktie faldt med 0,6 pct. til 44.120 kr. i fredagens handel.

Vagt- og sikkerhedsselskabet G4S tiltrækker sig opmærksomhed med tanker om en eventuel aktieemission blandt selskabets storaktionærer. Ifølge den britiske avis The Sunday Times er G4S' nye administrerende direktør, Ashley Almanza, i fuld gang med at undersøge mulighederne for at styrke selskabets position, og i den forbindelse er en kapitalforhøjelse gennem udstedelse af nye aktier angiveligt højt på dagsordenen.

Intet er dog besluttet endnu.

- Aktionærer er blevet hørt angående en emission. Jeg vil lave en fuld gennemgang af forretningen og se på de forskellige muligheder, og der er mange muligheder. Jeg har ikke signaleret hverken det ene eller det andet, siger Ashley Almanza ifølge The Sunday Times.

G4S var i heftig modvind i sidste uge på grund af sagen om, at selskabet skulle have fusket med faktureringen for elektroniske fodlænker, hvilket igen kan så tvivl om, hvorvidt G4S er i stand til at vinde nye kontrakter på det vigtige regeringsmarked i Storbritannien. Aktien faldt med 2,4 pct. til 18 kr. fredag efter et dyk på 5,8 pct. torsdag.

DSV-aktionærer kan skæve til Schweiz, hvor konkurrenten Kuehne + Nagel har leveret regnskab for andet kvartal, hvor toplinjen skuffede analytikernes forventninger, mens driften var stort set som ventet.

Kuehne + Nagel leverede en omsætning på 4,3 mia sfr. i andet kvartal mod ventet 4,4 mia sfr. ifølge Bloomberg News. Driftsresultatet (EBIT) landede på 197 mio. sfr. mod analytikernes forventning om et plus på 196 mio. sfr.

DSV-aktien faldt med 0,4 pct. til 148,40 kr.

I Sverige har banken SEB afleveret sit regnskab for andet kvartal, hvilket kan give lidt afsmitning til særligt Nordea. SEB hentede et nettoresultat på 3790 mio. skr., mens analytikerne havde ventet et plus på 3197 mio. skr. ifølge estimater indsamlet af SME Direkt.

Bankens danske forretning fik i første halvår et driftsoverskud (EBIT) på 759 mio. skr. (663 mio. danske kr.). I samme periode sidste år havde banken et overskud på 793 mio. skr. (664 mio. danske kr.). En svag markedsudvikling i SEB's danske livsforsikring trækker ned, mens bankens erhvervsaktiviteter og Wealth Management klarede sig bedre, noterer banken i regnskabet.

Nordea-aktien lukkede med en stigning på 0,3 pct. til 66,95 kr. fredag. Danske Bank faldt med 1 pct. til 101 kr.

/ritzau/FINANS

Mikkel Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk