Fortsætter tirsdagens vilde aktiefest? – »Vi står i et vakuum«

Aktierne var i hopla over det meste af kloden tirsdag, hvor det danske eliteindeks C25 lukkede med den næststørste stigning i indeksets historie. Nyheder om omikronvarianten bliver afgørende for at præge stemningen på markederne de næste uger.

Tirsdag holdt sundhesmyndighederne pressemøde om status på epidemien. Nyheder om omikronvarianten bliver afgørende for, om den positive aktiestemning tirsdag kommer til at fortsætte de kommende uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske eliteindeks C25 lukkede tirsdag med en stigning på næsten 3,5 procent – den næststørste optur på en enkelt dag i indeksets historie.

Og det var bestemt ikke kun i Danmark, at investorerne sendte aktierne i grønt tirsdag. I USA steg S&P 500 med godt 2 procent, mens Nasdaq strøg op med godt 3 procent.

Der er dog ikke noget, som tyder på, at den store aktiefest herhjemme fortsætter i dag. Sådan lyder vurderingen onsdag morgen fra aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen samt chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden.

De såkaldte futures i Europa, der giver en fingerpeg om stemningen på markedet, tegner et billede af, at Danmark vil lægge fra land stort set på niveau med tirsdagens lukkekurser.

»Rundt regnet ser der ud til at være en start lige omkring nul i Europa, men med ret store forskelle. I Tyskland ser det ud til at starte en lille smule nede. Andre steder en hel del oppe,« siger Jacob Pedersen fra Sydbank.

Bedre ser det ud i USA, hvor Andreas Østerheden hæfter sig ved, at opturen kan ende med at fortsætte på trods af de store stigninger tirsdag.

Både Sydbank og Nordea peger på, at de store udsving i høj grad er drevet af, hvilken vej pilen peger i forhold til omikronvarianten af covid-19.

»Vi er i en situation, hvor markedet i høj grad er drevet af nyhedsstrømmen omkring omikron. Hvis det viser sig, at varianten er håndterbar med de eksisterende vacciner, så forudser jeg et ganske pænt comeback på markederne de næste uger. Men vi savner i øjeblikket en afklaring. Investorerne ved simpelthen ikke, hvilket ben de skal stå på,« siger Jacob Pedersen.

Det hele er ét stort »hvis«

Andreas Østerheden lægger vægt på, at usikkerheden var størst for en uges tid siden, hvor nogle var bange for, at man med omikron simpelthen var slået tilbage til start i pandemien.

»Det ved vi mere om nu, at det er vi bestemt ikke. Den amerikanske præsident Joe Bidens sundhedsrådgiver har eksempelvis kaldt data for omikronvarianten opmuntrende. Men vi står i et vakuum. Det er som at hænge ude i rummet og svæve lidt rundt og vente på flere data, der kan sige noget og skubbe os i en retning. Aktierne danser i takt med nyhedsstrømmen for omikron og de data, der kommer fra Sydfrankrig,« siger chefstrategen og fortsætter:

»Hvis det viser sig, at omikron ikke er nær så farlig som de tidligere varianter, selvom den smitter mere, og investorerne begynder at fornemme en slutning på pandemien, som vi kender den, kan det give nogle rigtig positive uger på aktiemarkedet. Men det hele er ét stort hvis.«

På samme vis skitserer Jacob Pedersen, at det på den længere bane meget usikkert, hvor aktierne skal hen. Her henviser han til, at der lige nu lægges op til flere restriktioner i både Danmark og store dele af resten af verden.

»Det skaber nervøsitet. Men samtidig kan en positiv nyhedsstrøm omkring omikron hurtig ændre tingene. Vi hører små pip om, at omikron måske ikke er så farlig, men når man så ser pressemødet i Danmark går, var det bestemt ikke med en stemning om, at det her er en walk in the park. Det var med en better safe than sorry-tilgang,« siger Jacob Pedersen og fortsætter:

»Ender med i stedet med, at vi er på vej ind i corona 2.0 med vidt spredte nedlukninger og vacciner, der skal justeres for at dække varianten, vil det for mig at se være et ret stort benspænd for de positive indtjeningsoverraskelser, der bliver nødvendige for at skabe et positivt aktieafkast henover det næste år.«