Fortsætter Asiens røde tal til Europa?

Stor nervøsitet præger fortsat de globale børsmarkeder. Fra morgenstunden er der røde tal på de asiatiske børser dagen efter det største enkeltstående fald i C20-indeksets historie.

Tokyo Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMIMASA MAYAMA

Det har været en forfærdelig start på 2016 for investorerne. Fra morgenstunden er der ikke umiddelbart tegn på bedring.

I skrivende stund er det japanske Topix-index nede med 5,5 procent og aktierne i Sydney og Mubai følger efter. Den kinesiske børs er lukket på grund af det kinesiske nytår.

»Først og fremmest tror jeg, der er tale om en spin-over effekt fra det amerikanske aktiemarked,« vurderer Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet. En anden vigtig årsag til de japanske kursfald skal findes i den japanske Yen, der er blevet styrket.

»Udviklingen i Japan de seneste tre år har nærmest slavisk været bundet til en omvendt relation mellem aktier og Yen. Denne relation fortsætter med en meget stærkere Yen,« forklarer Per Hansen.

Nervøsitet i Europa

Midt i den nervøse stemning der kendetegner de finansielle markeder i øjeblikket, er det svært at give et bud på, hvordan stemningen vil blive i Europa fra morgenstunden.

Per Hansen peger på, at der ikke er nogle nye større nyheder fra USA eller Asien, der burde sende de europæiske aktier yderligere ned.

»Europa burde stabilisere sig, men det havde jeg også forventet i går,« siger Per Hansen.

»Der havde jeg forventet en let negativ dag – den endte dog i minus 5,4! Det vidner om et meget stort salgspres, som kom, om ikke ud af det blå, så dog noget uventet,« siger Per Hansen.

Det er ikke mindst de europæiske bankaktier, der har stået for skud i 2016. Flere storbanker som Credit Suisse og Deutsche Bank ligger nu på niveauet fra lavpunktet i 2009, forklarer per Hansen. »Selvom især Deutsche Bank har egne og individuelle udfordringer, skræmmer det investorerne, der spørger sig selv, hvad det er aktiekurserne forsøger at fortælle,« siger Per Hansen.

I stedet søger mange investorer sikkerhed i obligationer med rentefald til følge. Midt i børspanikken i går sluttende de tyske 10årige renter i 0,22.

”Det fortæller klart en historie om panikslagne investorer, men også om at ECB i marts er på vej med lavere rente og yderligere kvantitative lempelser. Det forventer investorerne i hvert fald,” vurderer Per Hansen.