Forsonlig Bernkanke skaber børsplusser fra start

Den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, beroligede markederne med sin tale til kongressen onsdag før markedets åbning.

Ud over Ben Bernankes tale har en stribe selskaber været aktive på regnskabsfronten onsdag - heriblandt Bank of America, der steg 1,1 pct efter et gevaldigt løft i indtjeningen i andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tonen omkring stimulussen til økonomien blev ikke skærpet og centralbankchefen understregede, at støtten skal følge virkeligheden.

Det sender aktierne op fra start, hvor Dow Jones stiger 0,2 pct. mens S&P500 og Nasdaq stiger 0,4 pct.

Meldingen om, at centralbanken overvejer af neddrosle sin 85 mia. dollar om måneden store stimulus til økonomi senere i år og stoppe den i midten af 2014, blev gentaget. Han understregede samtidig, at der ikke er nogen masterplan for stimulusprogrammet.

- Hvis udsigterne for arbejdsmarkedet skulle blive relativt dårligere, hvis inflationen ikke lader til at bevæge sig tilbage mod 2 pct., eller hvis de finansielle betingelser - som er blevet strammet på det seneste - skulle vise sig at ikke være lempelige nok til at nå målene under vores mandat, kan det nuværende opkøbsniveau fastholdes i længere tid, sagde Ben Bernanke i talen.

Hvis formålet var at skabe ro omkring fremtiden for stimulusprogrammet, så er det lykkedes i første omgang. I sidste måned, da Bernanke første gang talte om en tilbagerulning af støtten, skabte det kortvarigt stor virak i både aktie- og obligationsmarkedet.

- Det er formentlig også derfor, at talen, som vi tolker det, grundlæggende er på den relativt dueagtige side. Ganske vist gentager han, at de økonomiske risici er blevet reducerede siden sidste efterår, men økonomien beskrives dog i relativt afdæmpede termer. Udviklingen på arbejdsmarkedet vurderes stadig ikke som værende tilfredsstillende, inflationen er lavere end ønsket og Bernanke nævner, at der fortsat er risici for, at udviklingen kan overraske på nedsiden, kommenterer Jes Asmussen, seniorøkonom i Handelsbanken.

Ud over Ben Bernankes tale har en stribe af selskaber været aktive på regnskabsfronten onsdag, hvor flere at de helt store amerikanske banker har leveret tal for andet kvartal.

Bank of America stiger 1,1 pct. til 14,07 dollar efter et gevaldigt løft i indtjeningen i andet kvartal, hvor bundlinjen blevet øget med 63 pct. Helt præcist havde banken, en af USA's allerstørste, et nettoresultat i kvartalet på 4 mia. dollar mod 2,5 mia. dollar et år tidligere.

Det svarer til 0,32 dollar per aktie, hvor analytikerne havde ventet 0,26 dollar per aktie i indtjening ifølge et estimat indsamlet Bloomberg News. Overskuddet blev skabt på baggrund af indtægter på 22,9 mia. dollar - en stigning på 3 pct. Her var der ventet 22,7 mia. dollar ifølge Bloombergs estimat.

Bank of New York Mellon slog ligeledes markedets forventninger med sit regnskab for andet kvartal. Nettoresultatet steg til 833 mio. dollar i kvartalet fra 466 mio. dollar i samme periode sidste år. Det svarede til et resultat per aktie på 71 cent mod ventet 59 cent i markedet. Regnskabet var godt hjulpet af handelsindtægter. Aktien stiger 4,3 pct. til 31,66 dollar.

Mindre prangende var regnskabet fra Bancor, der leverede et resultat helt som ventet på 76 cent per aktie. Omsætningen var på 4,95 mia. dollar i kvartalet, hvilket var marginalt lavere end ventet i markedet ifølge Bloomberg. Aktien stiger 0,9 pct. til 16,67 dollar.

Uden for bankverdenen er Yahoo regnskabsaktuel. Selskabet oplevede et omsætningsfald på 7 pct. til 1071 mio. dollar i andet kvartal.

På bundlinjen overraskede søgegiganten dog positivt. Et nettoresultat på 385,9 mio. dollar slog analytikernes estimater på 317,9 mio. dollar. Selskabet overraskede med en justeret EPS på 0,35 dollar pr. aktie, en stigning på 19 pct.

Yahoo måtte dog nedjustere selskabets forventninger til både omsætning og driftsoverskud med 50 mio. dollar. Søgegiganten forventer nu en omsætning på 4450 - 4550 mio. dollar og et justeret driftsresultat på 900-1000 mio. dollar.

Aktien stiger med 4,5 pct. til 28,09 dollar.

American Express og Mastercard falder 3,4 og 0,8 pct. efter en artikel i Financial Times om, at EU-Komissionen overvejer at indføre et loft på 0,2 pct. af transaktionsværdien for gebyrer for kredit- og betalingskort.