Forsigtigt stop på aktie-nedturen

Tre dage i træk med fald i C20 Cap-indekset kan blive vendt fredag, i hvert fald i den tidlige handel, hvor aktiehandlerne lader til at se lidt lysere på sagerne.

Fra morgenstunden ligger de toneangivende europæiske indeks til små stigninger, ifølge handelen med futures, og med forbehold for udsving i de tungere aktier kan samme billede let gøre sig gældende herhjemme.

C20 Cap-indekset er siden mandag faldet tilbage fra rekordniveauet på 666,31 til 652,96. Torsdag udgjorde faldet dog beskedne 0,05 pct.

Mens handlernes tilgang ventes at være let positiv i den første del af dagen, kan meget komme til at afhænge af den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, der offentliggøres kl. 14.30 dansk tid. Rapporten, der også er kendt som "kongen af nøgletal", illustrerer udviklingen i USA's beskæftigelse i november, og den er vigtig af to grunde: For det første som et billede på styrken af den amerikanske økonomis opsving, og for det andet som et pejlemærke i forhold til centralbankens stimulusprogram og den ventede snarlige nedtrapning af samme.

Ifølge Bloomberg News ventes der i snit i markedet en jobskabelse på 185.000 uden for landbruget i måneden efter 204.000 i oktober, og en stor afvigelse herfra vil sandsynligvis påvirke stemningen gevaldigt.

Blandt enkeltaktierne kan fokus blandt andet komme til at rette sig mod A.P. Møller - Mærsk. Olie- og shippingkoncernen har muligvis fået stukket en kæp i hjulet fra de amerikanske myndigheder, der vil have flere informationer om den planlagte P3-alliance inden for containershipping, som Maersk Line vil indgå i sammen med rivalerne MSC og CMA CGM.

Fredag er også dagen, hvor det ugentlige SCFI-indeks over rateudviklingen inden for netop containershipping offentliggøres. En Mærsk B-aktie kostede torsdag eftermiddag 54.250 kr. efter fire dage i træk med fald.

Sydbank er også i fokus efter torsdagens uheldige nedskrivning. Banken har efter et besøg fra Finanstilsynet måtte strege endnu 500 mio. kr. fra bøgerne, og dermed bliver løftet om "markant lavere" nedskrivninger i år i forhold til 2012 brudt.

Aabenraa-bankens topledelse holdt - ud over en skriftlig pressemeddelelse - munden stramt lukket, men i Jyllands-Posten får nedskrivningerne, som blandt andet skyldes købet af Tønder Bank for et år siden, flere analytikere til at bekymre sig. Sydbank er netop nu ved at købe Diba Bank med et bud et godt stykke over markedskursen, og den overraskende dårlige lånekvalitet i Tønder Bank får blandt andre Danske Banks analytiker til at bekymre sig, om historien vil gentage sig med det nye opkøb.

Sydbank-aktien faldt 4,5 pct. oven på nyheden torsdag til kurs 145,50.

Pandora er også i vælten i Jyllands-Posten, der har fået nyt om, at smykkegrossisten har opsagt 63 forhandlere. Forhandlerne føler sig dårligt behandlet og flere har ifølge avisen mistanke om, at opsigelsen kommer på grund af deres salg af Pandora-smykker på nettet.

Bankbrylluppet mellem Vestfyns Bank og Svendborg Sparekasse kom et skridt tættere på torsdag aften, da aktionærerne i begge banker godkendte planerne ved to generalforsamlinger. Den Fynske Bank bliver navnet på den fremtidige fusionsbank.

SAS er kl. 11 klar med trafiktal for november, hvilket sammen med årsregnskabet fra nordjyske RTX er de eneste planlagte selskabsbegivenheder fredag.

Coloplast kan desuden ventes at falde lidt tilbage, da selskabet betaler et udbytte på 7 kr. per aktie. Aktien kostede 358,30 kr. ved lukketid torsdag.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk