Forsigtige topchefer sikrer stærke halvårstal

De største danske virksomheder fremlagde overraskende gode halvårsregnskaber. Men de er tilbageholdende med at vokse, og udviklingen i omsætning halter efter fremgangen i indtjening.

Laboratoriearbejde på Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere

Første halvår bød på et hav at opjusteringer fra de danske virksomheder, der forsætter med at barbere omkostningerne. Lysere tider kan være på vej, men efterårets vigtige tyske valg og konsekvenser af et muligt militært angreb i Syrien kan skabe ny usikkerhed for de danske virksomheder.

De største danske selskaber løftede samlet driftsindtjeningen med godt syv pct., viser en gennemgang af regnskaberne fra de 20 mest værdifulde børsnoterede virksomheder.

»Det har været en god regnskabssæson. Man sidder næsten med en fornemmelse af, at det er for godt til at være sandt, og man kan ikke lade være med at have den tanke, at der snart kommer en korrektion,« siger Niels Leth, aktiechef i SEB Enskilda.

Sundhedstegn på vej

Den danske regnskabssæson har budt på seks opjusteringer blandt de 20 mest værdifulde selskaber, mens kun en enkelt – FLSmidth – nedjusterede forventningerne til hele 2013. Men mens virksomhederne sparer og skærer i omkostningerne for at løfte indtjeningen, kniber det med at vokse. Selskaberne måtte samlet se omsætningen falde en anelse.

»De store virksomheder ser ud til først og fremmest at have fået styr på kerneforretningen, mens fokus ikke så meget er på de store eventyr,« siger Kent Damsgaard, underdirektør og erhvervsøkonomisk chef hos DI.

Han vurderer, at virksomhederne så småt vil begynde at øge investeringerne og vende opmærksomheden mod, at omsætningen skal vokse. Det vil betyde, at overskudsgraden vil dykke, men det vil være et sundhedstegn, siger porteføljeforvalter Peter Holt fra Carnegie Asset Management.

»Vi kommer forhåbentlig til at se mere toplinjevækst og mere profitabel toplinjevækst. Sandsynligvis kommer virksomhederne til at investere mere, og det vil måske på kort sigt sætte pres på marginerne. Det skal man tage positivt, fordi det vil vise, at de tror på fremtiden,« siger Peter Holt.

Med til at øge optimismen er udviklingen på det vigtige tyske marked. Nye tal fra andet kvartal viste, at tysk økonomi havde den højeste vækst i mere end et år. Tyskland, der kun lige netop undgik recession tidligere i år, oplevede, at økonomien voksede med 0,7 pct.

Udviklingen sker mindre end en måned inden, den tyske kansler Angela Merkel 22. september forsøger at bliver genvalgt for tredje gang. Udfaldet af valget kan skabe ny usikkerhed, der også kan ramme de danske virksomheder.

»Det er et meget vigtigt valg i Tyskland. Det kan skabe turbulens, hvis den siddende regering ikke bliver genvalgt. I øjeblikket er den politiske risiko en af de store usikkerheder,« siger Niels Leth.

Også faldende vækst i lande som Kina, Rusland og Brasilien kan hurtigt vende stemningen.

»Får vi en krise på emerging-markederne, er det klart, at det vil skabe turbulens på de vestlige aktiemarkeder,« siger Niels Leth.Den seneste udvikling i Syrien kan også være med til at skabe usikkerhed for de danske virksomheder. USA og Rusland ser meget forskelligt på, hvordan det mulige kemiske angreb mod civilbefolkningen skal håndteres. I går optrappede flere vestlige ledere retorikken over for Syrien, og eksperter vurderede, at der snart kan være et militært angreb på vej mod det borgerkrigshærgede land.

»Risikoen i øjeblikket er primært geopolitiske. Hvis USA og Rusland ikke kan blive enige om Syrien, vil det hurtigt få markederne til at sætte sig, og det vil få nervøsiteten til at brede sig,« siger Peter Holt.

Novo Nordisk tjente to mia. kr. mere

De 20 mest værdifulde børsnoterede selskaber omsatte i første halvår samlet for ca. 360 mia. kr., hvilket er et fald på godt en procent i forhold til sidste år. De lavere tal skyldes dog primært A.P. Møller - Mærsk, og korrigeret for Danmarks største virksomhed steg det samlede salg med tre pct. og driftsindtjeningen med 22 pct. Største procentvise fremgang i indtjeningen stod smykkevirksomheden Pandora for med en fremgang på mere end 100 pct. Målt i kroner var det vanen tro Novo Nordisk, der løftede resultatet mest. Her voksede driftsindtjeningen i første halvår med mere end to mia. kr. til godt 16 mia. kr.