Forsigtige positive vinde breder sig over europæiske aktier

De europæiske aktier klarer sig generelt lidt bedre end de danske mandag eftermiddag, hvor der er små til moderate stigninger blandt samtlige de største toneangivende indeks på kontinentet, mens C20 Cap-indekset herhjemme falder en smule.

Dagens startede ellers lige så nervøst som tilfældet er i Danmark, men hen over formiddagen er stemningen blevet forbedret markant, efterhånden som investorerne har fået tygget sig igennem positive tal for det kinesiske detailsalg og den kinesiske industriproduktion fra lørdag.

- Vi har set en del indikatorer på, at Kinas hjemlige økonomi forbedres. Det ser ud til, at vi er gennem den værste frygt omkring Kina, og økonomien er igen opadgående. Det er godt for de europæiske selskaber. Jeg forbliver bekymret omkring værdisætningerne i Europa, selv om det ser ud til at pengepolitisk støtte opvejer for det netop nu, siger Andrea Williams fra Royal London Asset Management til Bloomberg News.

FTSE 100-indekset i London stiger med 0,2 pct., mens CAC 40 i Frankrig løftes med 0,3 pct., og det tyske DAX-indeks stiger med 0,2 pct.

I toppen af det paneuropæiske Stoxx 600-indeks finder man det spanske sundhedsselskab Grifols, som har købt en blodtransfusionsdiagnoseafdeling af schweiziske Novartis for 1,68 mia. dollar. Det kan investorerne godt lide, og Grifols-aktien stiger med 3,8 pct.

Novartis, der med aftalen har gennemført sit største frasalg siden 2007, nyder desuden også positiv afsmitning af nyheden. Novartis-aktien stiger med 1,3 pct.

Lonmin har præsenteret regnskab for hele regnskabsåret 2012/13, og det er positiv læsning med et højere overskud end ventet på bundlinjen og solide forventninger til det kommende regnskabsår. Generelt klarer den britiske metalproducent sig også bedre end sektoren målt på aktiekursen, og mandag stiger Lonmin-aktien med 6,4 pct. oven på årsregnskabet.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk